Wanneer loop je risico?
Het virus wordt verspreid door druppeltjes, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Wanneer er druppeltjes vrijkomen, komt het virus in de lucht. Wanneer jij de druppeltjes inademt of via bijvoorbeeld de handen in de mond, neus of ogen krijgt, dan kun je besmet raken met het virus en ook Covid-19 krijgen.
Je loopt meer risico om besmet te raken als je werkt met mensen die al besmet zijn of als je weinig afstand kunt houden tot collega’s of anderen, zoals klanten, passagiers, leerlingen of kinderen.
Langdurige klachten na corona
Wanneer je na een besmetting met het coronavirus langdurige klachten houdt dan wordt dit long-covid of post-covid genoemd. Het gaat dan om klachten die je meer dan 12 weken na de besmetting nog hebt. Het kan gaan om één of meerdere klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, hoofdpijn, hoesten, spierpijn, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, slaapproblemen en reuk- en/ of smaakverlies.
Ben je op je werk besmet geraakt met het coronavirus Covid-19 en heb je post-covid? Dan kan er sprake zijn van een beroepsziekte. Meer over corona als beroepsziekte.
Wat moet je werkgever doen?
Je werkgever moet volgens de Arbowet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek en maatregelen nemen om te voorkomen dat je ziek wordt op je werk.
Je werkgever moet in de RI&E (Risico Inventarisatie en -Evaluatie) de risico’s in kaart brengen van besmetting met het coronavirus op de werkplek en een Plan van Aanpak maken om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Hierbij moet specifiek aandacht zijn voor jeugdige werknemers, zwangere werknemers en de werknemer die borstvoeding geeft.
Bij het nemen van maatregelen moet de werkgever de volgorde aanhouden van de zogenaamde arbeidshygiënische strategie: (1) bronmaatregelen, (2) collectieve maatregelen, (3) individuele maatregelen en pas als laatste (4) persoonlijke beschermingsmiddelen). Een voorbeeld van een collectieve maatregel is zorgen voor goede ventilatie/voldoende frisse lucht. Ook
thuiswerken kan in een aantal sectoren als collectieve maatregel ingevoerd worden bij oplopende besmettingen. En 1,5 meter afstand houden gaat voor het dragen van een mondkapje.
Wat kun je zelf doen?
Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test. Je werkgever mag wel sneltesten aanbieden die je vrijwillig thuis kunt doen, maar je bent dit niet verplicht. Je bent ook niet verplicht om de uitslag met je werkgever delen. Je mag zelf bepalen wat er met je lichaam gebeurt en je privacy mag niet geschonden worden. Dat zijn grondrechten en worden het recht op lichamelijke integriteit en het recht op privacy genoemd.
Houd je aan de basisadviezen van de overheid om verspreiding van het coronavirus te beperken: blijf thuis bij klachten en doe een zelftest, ga in isolatie als je corona hebt en zorg voor voldoende frisse lucht. Ook de hygiëne- adviezen zoals handen wassen, hoest en nies in je elleboog blijven van kracht.
Houd je aan de maatregelen die de werkgever treft om besmetting te voorkomen. Gebruik de beschermingsmiddelen die je werkgever verstrekt.
Bespreek het met je werkgever als je je niet veilig voelt.
Neem bij twijfel contact op met de bedrijfsarts, bijvoorbeeld als je tot een risicogroep behoort, een kwetsbare werknemer bent.
Wat als overleg niet werkt?
Weigert je werkgever om maatregelen te treffen?
- Geef samen met je collega’s aan dat jullie het hier niet mee eens zijn en onderbouw jullie ongerustheid.
- Vraag mensen binnen het bedrijf die jullie kunnen helpen, zoals de preventiemedewerker, leden van de ondernemingsraad, arbodienst en de bedrijfsarts.
- Informeer de FNV via de vakbondsbestuurder of vraag advies aan het FNV Arbo-Adviespunt.
- Bespreek het probleem met je collega’s en de vakbond. Hoe zorg je dat je werkgever toch meewerkt? Maak hiervoor een stappenplan. Welke stappen zijn nodig om jullie doel te bereiken?
- Als niks anders helpt, kun je melding doen bij de Arbeidsinspectie. Zij controleren of je werkgever zich houdt aan de Arbowet. Ook de ondernemingsraad of de vakbond kan een melding doen bij de Arbeidsinspectie.