Thuiswerken

Jouw rechten, plichten en praktische tips

Het thuiswerkadvies vanwege de coronapandemie is vervallen, maar de overheid blijft thuiswerken stimuleren. Hoe regel je dit optimaal met je werkgever? Heb je bijvoorbeeld recht op thuiswerken? Ben je verplicht om naar kantoor te gaan, ook al wil je dat niet? Wie betaalt je thuiswerkplek en is een thuiswerkvergoeding verplicht? En mag je baas je output en werkplek zomaar controleren? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt én lees je tips

Jouw rechten bij thuis- en hybride werken

Je wilt natuurlijk werken op een plek die jij fijn vindt en waar je het beste je activiteiten uit kunt voeren. De ene keer is dat thuis, een andere keer op kantoor of op een andere plek. Dit heet hybride werken. Misschien wil je ook wisselen van werktijden zodat je werk en privé beter kunt combineren. Wat je ook wilt, Nederland kent nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Toch geeft de Wet Flexibel Werken (WFW) jou wel een aantal mogelijkheden. Werk je bij een bedrijf met meer dan tien werknemers? Dan kun je bij jouw werkgever vragen om je werk beter af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. 

Thuiswerken? Zo regel je dat met je werkgever

Wil je graag thuiswerken, maar heb je hulp nodig om dit met je werkgever af te stemmen? Wij helpen je graag op weg met onze handige brochure. Hierin vind je informatie over je rechten, wat je van je werkgever mag verwachten en hoe je afspraken op papier zet. Ook kun je gebruikmaken van een handige aanvraagbrief.

Download de brochure: Thuiswerken

Heb ik recht op een thuiswerkvergoeding?

De kosten voor de inrichting van de thuiswerkplek hoef jij in ieder geval niet te betalen, daar heeft de FNV mede voor gezorgd. Je werkgever kan de spullen aan je uitlenen of belastingvrij vergoeden. De kosten voor een bureaustoel, computer of telefoon vergoedt je werkgever dan via de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling.

Thuiswerken vergroot de kosten voor de werknemer. Denk aan thuiswerkkosten voor verwarming, koffie en thee, toiletpapier en water- en elektriciteitsverbruik. Voor verdere afspraken over je thuiswerkvergoeding en thuiswerkplek ga je het gesprek aan met je werkgever.

Is mijn werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde thuiswerkplek?

Ja, jouw werkgever is hiervoor verantwoordelijk. Hij of zij heeft namelijk een zorgplicht en moet zorgen dat je op kantoor én thuis veilig en gezond werkt. Heb jij nog geen goede ergonomische thuiswerkplek? Dan is je werkgever verplicht jou hiermee te helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een goede tafel en bureaustoel
  • Een los toetsenbord en een muis voor bij een laptop
  • Een laptophouder of extra beeldscherm
  • Voldoende verlichting

​Bovendien moet jouw werkgever je voorlichten over de risico’s van thuiswerken. ​In dit gesprek komt niet alleen de ergonomische werkplek aan bod, maar ook zaken als werkdruk, sociale steun van je collega’s en contact met je leidinggevende. Verder bespreek je samen of je thuis geen last hebt van de temperatuur of van lawaai en hoe de werkgever jou hierin kan ondersteunen. Bespreek dus gerust met je werkgever hoe je het beste kunt werken in de zomerhitte of hoe je omgaat met een tikkende verwarmingsketel.

Download de brochure: Jouw thuiswerkrechten

Mag mijn werkgever mijn thuiswerkplek zomaar controleren?

Omdat jouw werkgever een zorgplicht heeft, moet hij of zij weten of je thuis verantwoord kunt werken. Wil jij graag thuiswerken? Dan moet je een vorm van controle toestaan. Dat betekent niet direct dat je werkgever fysiek langskomt om je werkplek te controleren. Vanwege jouw huisrecht en recht op privacy mag dit alleen als hier geen minder ingrijpende middelen voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan een preventiemedewerker of andere arbodeskundige die jou een vragenlijst geeft over de arbeidsomstandigheden thuis. Of het delen van foto’s van je thuiswerkplek.

Mag mijn werkgever mijn productiviteit controleren tijdens het thuiswerken?

Nee, het bijhouden van productiviteitsscores van werknemers is verboden. Het is in strijd met de privacywetgeving, die is vastgelegd in de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Zelfs als jij schriftelijk toestemming geeft voor het monitoren van je computergebruik, mag het niet. Dit komt doordat je als werknemer in een afhankelijkheidspositie zit ten opzichte van je werkgever. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat ervan uit dat je die toestemming niet vrij hebt gegeven.

Alleen onder strikte voorwaarden is het controleren van werknemers toegestaan. Zoals bij een vermoeden van een strafbaar feit of overtreding van bedrijfsvoorschriften. De werkgever vraagt dan eerst om instemming bij de or én informeert de medewerkers.

Tips om het thuiswerken aangenamer te maken

Thuiswerken vraagt veel van je, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Wanneer je lekker in je vel zit, helpt dat tenslotte ook om je werk goed uit te voeren. Met de volgende tips maak je thuiswerken aangenamer.

Zet bijvoorbeeld je wekker op een vast tijdstip en ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed. Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat of loop ’s ochtends een kort rondje voordat je start met je werk. Dit soort gewoonten geven je dag structuur en zorgen voor een prettiger begin van je dag. 

Probeer zoveel mogelijk op vaste tijden te werken en stop op tijd, zodat je niet het gevoel krijgt dat het werk nooit ophoudt. Juist wanneer je thuis werkt, is een goede balans tussen werk en privé belangrijk. Leg je werkspullen na werktijd ook uit het zicht.

Door concentratietaken met lichte taken af te wisselen, werk je een stuk fijner en productiever. Vergeet je vaak om pauze te houden? Plan dan enkele pauzemomenten in je agenda.

Door een aparte kamer als kantoorruimte in te richten, werk je effectiever en blijf je beter geconcentreerd. Ook helpt het je om aan het einde van de werkdag afstand te doen van je werk.  Geen kamer over? Richt dan een hoek van de woonkamer, zolder of slaapkamer in en zorg dat je jouw werkspullen uit zicht kunt leggen.

De hele dag naar een scherm kijken kan vermoeiend zijn. Doe daarom na je werk iets wat je leuk vindt, bijvoorbeeld lezen, koken of wandelen. Zoek vooral iets wat je energie geeft, waardoor je weer oplaadt na een lange dag. Probeer daarnaast iets te doen waarvoor je niet weer naar een scherm kijkt, zodat je ogen rust krijgen.

Werken op afstand is niet altijd even makkelijk. Soms kan het eenzaam zijn. Plan daarom momentjes in met collega’s waar je goed contact mee hebt, gewoon om even bij te praten. Hiermee heb je een digitaal 'koffiemomentje' dat je eerst vaker op kantoor had.

Ten slotte is het belangrijk om aandacht te houden voor je eigen mentale gezondheid. Thuiswerken kan zwaar zijn en veel van je vragen. Sluit je dag positief af door bijvoorbeeld op te schrijven wat er goed ging en waar je dankbaar voor bent. Neem daarnaast de tijd om uit te rusten.

Wil je meer praktische tips ontvangen die het thuiswerken aangenamer maken?

Bekijk dan eens onze brochure met praktische tips die je helpen om de thuiswerkjungle te overleven.

Download de brochure: Thuiswerktips

Tips voor thuiswerken met kinderen

Met kinderen in huis heb je een extra uitdaging voor het thuiswerken. Toch productief aan het werk? Lees hieronder onze tips over hoe je thuiswerken combineert met de zorg voor je kinderen.

Voor welke taken heb je de meeste concentratie nodig? Plan deze in op de momenten dat je kinderen een middagdutje doen, op het kinderdagverblijf zijn of naar school gaan. De andere taken op je to-do-lijstje voer je tussendoor uit. Ook kun je ervoor kiezen een deel van je werk in de avonduren te doen. Houd dan wel in de gaten dat je tijd overhoudt om uit te rusten en te ontspannen.

Plan niet teveel verschillende taken op een dag. Wanneer je dat wel doet, heb je vaak een planning die je niet kunt waarmaken. Dat geeft je het gevoel dat je steeds achterloopt. Wees kritisch in het bepalen van je prioriteiten en wissel grote en kleine taken af. Zo heb je aan het einde van de dag toch een voldaan gevoel.

Bij thuiswerken met kinderen in huis denk je niet alleen aan je werkschema, maar ook aan je planning thuis. Plan bijvoorbeeld in om samen te ontbijten of te lunchen. Of kies een moment tussendoor om met je kinderen te spelen. Zo blijven je werk- en zorgtaken in balans.

Zijn je kinderen oud genoeg om afspraken mee te maken? Betrek ze dan bij het opstellen van regels rondom speel- en werktijd. Schrijf dit samen op een groot vel papier, laat je kinderen het versieren en geef het een zichtbare plek in huis. Zo zien jullie altijd wat de gezamenlijke regels zijn.

Maak niet alleen afspraken over de speel- en werktijd, maar ook over de plekken waar dit plaatsvindt. Kies bijvoorbeeld een ruimte of hoek waar jouw kinderen mogen spelen, en verzamel daar het speelgoed dat je samen voor die dag uitkiest. Op die manier heb je allebei een eigen, vaste plek.

Jouw kinderen hebben soms wat hulp nodig om zich langer te vermaken. Geef ze daarom iets om te doen. Denk bijvoorbeeld aan een luisterboek of film, een kleurplaat, een spelletje, of een (meerdaags) knutselproject. Zo hebben zij het naar hun zin én krijg jij meer werk gedaan.

Het Arbo-Adviespunt

Heb je een vraag over Gezond en Veilig Werk? Bijvoorbeeld over bedrijfsongevallen, fysieke belasting, RSI of veiligheid? Bel het Arbo-Adviespunt, maandag t/m vrijdag, van 9.00 tot 13.00 uur.

WORD LID EN STA STERKER IN JE (WERK)SCHOENEN

  • Invloed op je arbeidsvoorwaarden
  • Altijd hulp bij een toekomstig arbeidsconflict
  • Hulp bij letselschade en beroepsziekte
  • Een goede cao voor jouw sector
  • Persoonlijk advies over werk en loopbaan
  • Korting met je ledenpas
Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.