Thuiswerkvergoeding en thuiswerkplek

Is thuis een goed kantoor voor jou?

Thuiswerken heeft onder andere door de coronapandemie een vlucht genomen. Niet alleen werknemers vinden het fijn, ook werkgevers vragen hun personeel om thuis te werken. Maar wil jij dat eigenlijk wel? En is jouw woning hiervoor geschikt? Wij vertellen je onder andere waar jouw thuiswerkplek aan moet voldoen en op welke thuiswerkvergoeding je recht hebt.

Download de brochure Thuiswerken

Werknemers laten van zich horen

Hoewel we eerst dachten dat thuiswerken tijdelijk was, blijkt het nu een blijvertje te zijn. Uit FNV-onderzoek onder bijna 5.400 werknemers blijkt dat veel mensen tevreden zijn over thuiswerken en dat deels willen blijven doen. Ruim 9 op de 10 werknemers geven aan behoefte te hebben aan meer zeggenschap over de werkplek. Wat ze graag willen afspreken met werkgevers? Niet alleen het recht om zowel thuis als op kantoor veilig en gezond te kunnen werken, maar ook een passende thuiswerkvergoeding.

De SER adviseert de regering om meer rechten aan werknemers toe te kennen in het bepalen van de plek waar je werkt. Ook een passende thuiswerkvergoeding is belangrijk. Deze moet bijgesteld worden zodra de kosten stijgen. Door het vergroten van de zeggenschap van werknemers wordt hybride werken een succes. Lees hier meer over onder het kopje ‘thuiswerkvergoeding'.

Jouw werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek, en voor een inrichting van de werkplek die bij jouw persoonlijke eigenschappen past. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek, of je nu volledig of gedeeltelijk vanuit huis werkt. Dit wordt de 'zorgplicht' van de werkgever genoemd. De bijbehorende kosten zijn voor de werkgever, dus een goede (thuis)werkplek staat los van een eventuele thuiswerkvergoeding. Maar een thuiswerkplek inrichten, hoe doe je dat? Om je te helpen, hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet:

 • Kies een goede thuiswerkplek. Dat is een plek waar je rustig en zonder afleiding kunt werken. Een aparte werkkamer is het beste, maar je kunt ook in de hoek van de kamer gaan zitten.
 • Houd rekening met het licht. Hoe meer daglicht, hoe beter. Goede verlichting verbetert namelijk je concentratie.
 • Zorg voor een goed bureau. Aan een bureau van minimaal 120 cm breed en 80 cm diep kun je goed werken. Let er ook op dat je bureau niet te hoog of te laag is. Ga hiervoor rechtop zitten en leg je handen op tafel. De hoogte is goed als je ellenbogen, je boven- en onderarmen een rechte hoek vormen. Daarnaast moet het bureau (elektrisch) in hoogte verstelbaar zijn, zodat je op een werkdag van 8 uur vier keer een half uurtje staand kan werken.
 • Zet je bureau goed neer. De beste plek is ongeveer 3 meter van het raam. Draai je bureau zo dat als je op je scherm kijkt, het raam links of rechts naast je is. Zo schijnt het licht niet in je gezicht of op je scherm. 
 • Stel je bureaustoel goed af. Een verstelbare bureaustoel is hiervoor het handigst. De stoel staat goed afgesteld als je benen een hoek van 90 graden maken als je zit. Ook je armen moeten deze hoek maken als ze op de armleuningen steunen of als je handen op het bureau liggen. Zorg ook dat de kromming van de rugleuning goed aansluit bij de kromming van je rug.
 • Stel je werkmateriaal goed in. Zet het beeldscherm in het midden van je bureau op een armlengte afstand en op ooghoogte. Gebruik je alleen een laptop? Zet deze dan op een laptophouder. Het toetsenbord plaats je op ongeveer 10 cm van de bureaurand en de muis leg je ernaast. Zo houd jij je ellenbogen in de juiste stand. 
 • Ruim je werkplek op. Een opgeruimd bureau zorgt voor rust in je huis en hoofd. Een opbergbox is handig om losse spullen zoals een muis, toetsenbord en notitieblok op te ruimen. 

Is je thuiswerkplek inrichten gelukt? Dan is het belangrijk om na te denken over je digitale veiligheid. Ook cybercriminelen weten dat jij thuiswerkt en maken hier misbruik van. Hoewel jouw werkgever digitale veiligheid mogelijk moet maken, is het aan jou om hier goed mee om te gaan. Dat lukt met deze tips:

 • Verbind veilig met je werk via VPN (Virtual Private Network). Met VPN maak je op een veilige manier verbinding met de IT-systemen van je werk. In grote organisaties wordt dit geregeld, dus vraag na bij jouw werkgever of je er gebruik van kunt maken.
 • Zorg voor de laatste software updates. Cybercriminelen maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in oudere software en besturingssystemen. Daarom is het essentieel dat je alle apparaten (laptop, desktop, tablet etc.) regelmatig updatet. 
 • Gebruik een wachtwoord-manager. Hiermee staan al je wachtwoorden in één kluis, zodat je ze niet hoeft te onthouden. En het voorkomt dat iemand met één wachtwoord kan inloggen op meerdere plekken. 
 • Gebruik alleen veilige wifi. Cybercriminelen gebruiken onbeveiligde wifi-netwerken om kwaadaardige software te verspreiden, dus zorg dat jouw wifi de juiste (veilige) instellingen heeft.
 • Regel een stabiele internetverbinding. Alleen dan kan je probleemloos samenwerken met collega's. Want niets is zo vervelend als een verbinding die tijdens het (video)bellen hapert of steeds wegvalt. 

Voor de inrichting van een thuiswerkplek hoeft jouw werkgever je geen geld te geven. Hij of zij mag het ook aan je uitlenen of een onbelaste vergoeding geven. De kosten voor een bureaustoel, computer of telefoon kan de werkgever via gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling vergoeden. De kosten voor de inrichting van de thuiswerkplek hoef jij in ieder geval niet te betalen (tenzij je al een ergonomisch verantwoorde werkplek had voordat je thuis ging werken, dan heb je dat zelf al betaald en hoeft de werkgever je hier geen geld voor te geven).

Maar thuiswerken zorgt voor meer extra kosten voor de werknemer. Denk aan kosten voor verwarming, verlichting, water- en elektriciteitsverbruik en koffie, thee en toiletpapier. In het onderzoek van de AWVN geven veel werkgevers aan dat ze hun werknemers een vergoeding voor thuiswerken willen geven om deze extra kosten te compenseren.

Thuiswerkvergoeding van maximaal €2,15 per dag

Werkgevers hebben de mogelijkheid om thuiswerkkosten voor hun werknemers te vergoeden. Zo is het geregeld:

 • Het kabinet stelt de vergoeding vast op maximaal €2,15 per thuisgewerkte dag of een deel daarvan;
 • De werkgever hoeft geen loonheffing te betalen voor deze thuiswerkvergoeding;
 • De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer blijft bestaan. Deze bedraagt onbelast €0,21 per kilometer;
 • De werkgever kan per dag of de thuiswerkvergoeding óf de reiskostenvergoeding geven.

Het handigste is om vaste afspraken te maken met je werkgever over het aantal thuiswerkdagen per week. Zo kan de werkgever er rekening mee houden en een vaste vergoeding toekennen.  Een vergoeding op basis van het gemiddeld aantal thuiswerkdagen per kwartaal is ook een idee. Welke aanpak het beste is, ligt aan de organisatie. Ga dus zelf in gesprek met je werkgever.

Voor de coronatijd voelden werkgevers er nog weinig voor om de mogelijkheid om thuis te werken in de wet vast te leggen. Maar het goede nieuws is dat daar nu een akkoord over is bereikt door werkgevers en vakbonden dat is opgenomen in het SER advies. Als dit wordt opgenomen in de Wet flexibel werken (WFW) geeft dit werknemers, naast meer zeggenschap over wanneer ze hun werk kunnen doen, ook zeggenschap over waar ze hun werk kunnen doen.

De voorwaarde wordt dan wel dat een verzoek tot thuiswerken 'redelijk en billijk' is. In sommige beroepen is het nou eenmaal lastig of onmogelijk om werk vanuit huis te doen. Daarnaast geldt het 'recht op thuiswerken' niet voor bedrijven met minder dan tien werknemers.

Het is wel verstandig dat werkgevers en werknemers onderling afspraken maken over hybride werken en dit vastleggen in een thuiswerkregeling. Bij voorkeur met de ondernemingsraad of via de cao. Als zulke afspraken niet bestaan, dan moet bij een verzoek gekeken worden of het redelijk en billijk is. Kortom, er is veel mogelijk als het om thuiswerken gaat. Kijk goed of het past bij het werk wat je doet, je thuissituatie en bespreek het thuiswerkbeleid met je werkgever. Goede voorzieningen en heldere afspraken zijn hierbij essentieel.

Voor jou en je werkgever is het handig om, naast een (collectieve) thuiswerkregeling, een (individuele) thuiswerkovereenkomst op te stellen. Hierin staan de afspraken, rechten en verplichtingen over thuiswerken. Zo'n thuiswerkovereenkomst klinkt misschien heel formeel, maar het is wel fijn om achter de hand te hebben. Hiermee voorkom je misstanden en conflicten. Voeg de thuiswerkovereenkomst ook toe aan je arbeidscontract.

Jouw werkgever heeft de verplichting om je te informeren over het thuiswerkbeleid, de arbeidsrisico's van thuiswerken, instructies hoe je die risico's beperkt en over de pauzes. Hij of zij moet je ook vertellen over praktische zaken die te maken hebben met je thuiswerkplek en hoe je inlogt op het bedrijfsnetwerk. En op juridisch vlak? Het is belangrijk dat jouw werkgever uitlegt wat er gebeurt als jij je niet aan de afspraken uit de thuiswerkovereenkomst houdt.

Thuiswerken? Zo regel je dat met je werkgever

Bij thuiswerken draait het om afspraken maken en verantwoordelijkheid nemen. Dat kan maar beter op papier staan om vervelende misverstanden te voorkomen. In onze brochure vind je informatie over je rechten, wat je van de werkgever mag verwachten en hoe je afspraken op papier zet,  plus een handige aanvraagbrief.

Eerste hulp bij veilig én gezond thuiswerken

Werk je veel vanuit huis. Dan is het belangrijk dat je thuis een even goede werkplek hebt als op kantoor. Zeker in deze crisistijd waarin we meer dan ooit thuiswerken, komen er bij ons veel vragen binnen zoals: 

 • Welke Arboregels gelden er voor thuiswerken?
 • Wat heb je nodig voor je thuiswerkplek?
 • Wie betaalt de inrichting van je werkplek?
 • Hoe weet je dat je veilig met collega’s op kantoor kunt samenwerken? 

In deze brochure vind je alle informatie zodat je zo goed, veilig én gezond mogelijk thuis aan de slag kunt. 

 

Hulp van de FNV nodig?

Kom je er na het lezen van de informatie op deze pagina toch niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Naar Service & Contact

Kom je er na het lezen van de informatie op deze pagina toch niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Naar Service & Contact

WORD LID EN STA STERKER IN JE (WERK)SCHOENEN

 • Invloed op je arbeidsvoorwaarden
 • Altijd hulp bij een toekomstig arbeidsconflict
 • Hulp bij letselschade en beroepsziekte
 • Een goede cao voor jouw sector
 • Persoonlijk advies over werk en loopbaan
 • Korting met je ledenpas
Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.