Werken in de kou, met sneeuw, regen of wind is niet prettig. Bij lage temperaturen presteer je minder goed en krijg je zere tenen en handen. Ook kan werken in de kou zonder goede bescherming zorgen voor onderkoeling of zelfs bevriezing. Bescherm jezelf dus zo goed mogelijk.
19% van de Nederlandse werknemers heeft regelmatig last van de kou op het werk. Je loopt extra gezondheidsrisico als je niet de juiste kleding draagt. Je hebt hier bijvoorbeeld mee te maken als je:
Als je werkgever geen maatregelen neemt, mag je je werk stilleggen als je gezondheid of veiligheid in gevaar komt. Dit is geregeld in artikel 29 van de Arbowet.
In de Arbowet staat niet precies aangegeven bij welke temperatuur het te koud is om te werken. De FNV hanteert de volgende normen:
In bepaalde bedrijfstakken is het niet te voorkomen dat je in de kou werkt. Als je bijvoorbeeld werkt in koel- en vriescellen bij een vleeswarenbedrijf. Ook hier geldt dat je je werk veilig en gezond moet kunnen doen en dat de werkgever daarvoor voldoende maatregelen treft. Maar om werknemers een beetje tegemoet te komen, wordt soms een koudetoeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koudetoeslag voor jou geldt.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Als er door risico’s in je werk persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn, is je werkgever verplicht om deze te verstrekken en te betalen. Hij mag de kosten ervan dus niet bij jou in rekening brengen. Denk hierbij aan hoofdbescherming, gehoorbescherming, voetbescherming, ademhalingsbescherming en oogbescherming. Ook beschermende kleding valt hieronder.
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: