Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Een te hoge werkdruk is slecht voor je gezondheid. Werkstress, slapeloosheid, en burn-out en hart- en vaatziekten: allemaal voorbeelden van klachten door werkdruk. Herkenbaar? Je kunt wat aan werkdruk doen.
Te hoge werkdruk ontstaat als je lange tijd achter elkaar niet aan de eisen in je werk kunt voldoen. Bijvoorbeeld als je niet genoeg tijd hebt om je werk in een normaal tempo te doen. De planning in je bedrijf is niet op orde, je hebt lastige klanten. Of de sfeer op je werk is slecht (door pesten of een slechte leidinggevende). Als meer collega’s last hebben van hoge werkdruk, stijgt het ziekteverzuim. En wordt de kans op bedrijfsongevallen groter.
Met de sneltest werkdruk weet je in 12 vragen of jouw werkdruk te hoog is. Zodat je actie kunt ondernemen.
Volgens de Arbowet (artikel 3, lid 2) moet je werkgever ervoor zorgen dat de psychosociale arbeidsbelasting op je werk niet te groot wordt. Dat kan komen door te hoge werkdruk, maar ook door agressie, intimidatie en seksuele intimidatie op je werk.
Volgens de wet moet je werkgever de volgende maatregelen nemen:
Doet je werkgever dit niet, of onvoldoende? Dan overtreedt hij de wet. De Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) controleert dit.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: