Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Een te hoge werkdruk is slecht voor je gezondheid. Werkstress, een burn-out en hart- en vaatziekten: allemaal voorbeelden van klachten door werkdruk. Herkenbaar? Je kunt wat aan werkdruk doen.
Te hoge werkdruk ontstaat als je lange tijd achter elkaar niet aan de eisen in je werk kunt voldoen. Bijvoorbeeld als je niet genoeg tijd hebt om je werk in een normaal tempo te doen. De planning in je bedrijf is niet op orde, je hebt lastige klanten, je hebt problemen in je privéleven. Of de sfeer op je werk is slecht. Denk aan pesten. Het kan ook zijn dat je leidinggevende de oorzaak is.
Als je langere tijd achter elkaar werkdruk hebt, dan gaat het fout. Te hoge werkdruk zorgt voor werkstress. Door werkstress word je lichamelijk en geestelijk overbelast. Je krijgt last van slapeloosheid, vermoeidheid en soms zelf hartklachten. Tot je uiteindelijk niet meer kunt werken, omdat je een burn-out krijgt.
Te hoge werkdruk is ook slecht voor de sfeer op je werk. Je hebt minder plezier in je werk, wordt minder creatief en je gaat slechter presteren. Als meer collega’s last hebben van hoge werkdruk, dan stijgt het ziekteverzuim. Ook wordt dan de kans op bedrijfsongevallen groter. Genoeg reden om werkstress op tijd te herkennen en aan te pakken.
Voordat je de werkdruk kunt aanpakken, moet je weten waardoor werkdruk ontstaat. De Vakbondscheck Werkdrukoorzaken is een handig hulpmiddel om de oorzaken van te hoge werkdruk op te sporen. De test kijkt waar precies de oorzaak ligt in je werk. Heeft het te maken met organiseren en plannen, of juist met regels en procedures. Of is de bezetting, of de leiding een probleem. Voor elk onderwerp is er een aparte test. Deze kun je ook apart invullen. De test is ook geschikt om samen met collega’s in te vullen.
Volgens de Arbowet (artikel 3, lid 2) moet je werkgever ervoor zorgen dat de psychosociale arbeidsbelasting op je werk niet te groot wordt. Dat kan komen door te hoge werkdruk, maar ook door agressie, intimidatie en seksuele intimidatie op je werk.
Volgens de wet moet je werkgever de volgende maatregelen nemen:
Doet je werkgever dit niet, of onvoldoende? Dan overtreedt hij de wet. De Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) controleert dit.
Voel je dat de werkdruk groter wordt? Vraag dan een gesprek aan met je leidinggevende. Stel dat niet uit tot een volgend functioneringsgesprek. De kans is dan groot dat de problemen zich opstapelen.
Neem de tijd om je probleem te bespreken. Plan een afspraak in met je leidinggevende zodat je hem niet overvalt. Zo heb jij ook de tijd om je voor te bereiden en kunnen jullie echt naar elkaar luisteren.
Bedenk vooraf wat je met het gesprek wilt bereiken. Zoek je vooral begrip en een luisterend oor, of zijn er concrete maatregelen nodig om de situatie te verbeteren? Weet je zelf al mogelijke oplossingen?
Probeer je te verplaatsen in je werkgever. Welke bezwaren kan hij hebben? Bedenk dat te hoge werkdruk ook zijn probleem is. Jij krijgt je werk niet af en je wordt er uiteindelijk ziek van. Je werkgever is wettelijk verplicht om problemen met werkdruk op te lossen. Maak duidelijk dat je een oplossing zoekt die voor jullie allebei goed is.
Maak concrete afspraken. Wat gaan jullie eraan doen, wie doet wat en wanneer? Laat je niet afschepen met 'Het heeft mijn aandacht'. Spreek af dat jullie na een tijd samen kijken of de situatie verbeterd is. Trek eerder aan de bel wanneer dat nodig is.
Vraag aan je collega’s of zij ook last hebben van hoge werkdruk. Samen sta je sterker. De FNV Werkdrukbox helpt je om samen met je collega’s actie te ondernemen tegen een te hoge werkdruk. De box bevat papieren en digitale documentatie- en campagnemateriaal om werkdruk bij jou op het werk onder de aandacht te brengen.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Burn-out is een crisissituatie. Je kunt en wilt niets meer. Zelfs uitrusten lukt niet. Een combinatie van medicijnen, ontspanningsoefeningen, conditietraining en gesprekstherapie kunnen je uit die crisissituatie halen.
Het duurt vaak een eeuwigheid om helemaal van een burn-out af te komen. Pas als je echt leert luisteren naar je eigen verlangens, op tijd rust neemt en ontspant kom je er bovenop.
Ook op je werk moet er iets veranderen: de werkdruk moet worden verminderd, deadlines moeten verdwijnen en er moet weer 'rek' zitten in je werk.
Als je arbeidsongeschikt bent geworden door je werk, dan kan Bureau Beroepsziekten FNV ervoor zorgen dat het inkomensverlies wordt gecompenseerd door je (voormalige) werkgever of de verzekeraar van je (voormalige) werkgever aansprakelijk te stellen.
Vaak is er niet alleen sprake van verlies van inkomen, maar heb je ook pensioenschade en heb je medische kosten of kosten gemaakt voor aanpassingen in je huis of voor huishoudelijke hulp. Ook deze schade zal Bureau Beroepsziekten FNV voor jou proberen te verhalen.
De hoogte van de schadevergoeding is ook afhankelijk van je leeftijd, welke ziekte of aandoening je hebt en het verloop van de zaak.
Neem voor informatie contact op met Bureau Beroepsziekten FNV, telefoon 088-368 0207 (iedere werkdag van 8.30 uur tot 16.00 uur).
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: