Een beschaafd en rijk land garandeert een leefbaar inkomen voor al haar inwoners. In Nederland zien we dat deze beschaving onderdruk staat: steeds meer werkende armen, ouderen met energiearmoede en gezinnen bij de voedselbanken, Dit toont aan dat een leefbaar inkomen regelmatiger een droom geworden is voor zowel een deel van de werkenden, werkzoekenden als gepensioneerden.
Om deze trend te doorbreken is de FNV een offensief gestart. Centraal daarbij staat het extra laten stijgen van het wettelijk minimumloon (WML) en behoud van de koppeling met de AOW en andere sociale uitkeringen.
In Nederland bepaalt het Wettelijk Minimum Loon (WML) niet alleen de bodem van het inkomen voor werkende mensen maar ook die van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden. Afspraak is dat als het WML omhoog gaat, wat twee maal per jaar beoordeeld wordt, de AOW- en andere sociale uitkeringen in dezelfde mate meestijgen. Dit noemen we de koppeling. Deze koppeling hoort onder andere te garanderen dat iedereen ook echt een leefbaar en onbezorgd inkomen behoudt.
Klik hier of op de afbeelding om deze te vergroten
De FNV heeft samen met het CNV een manifest opgesteld en voorafgaand aan het debat over de voorjaarsnota 2022 verstuurd aan de Tweede Kamer. Hierin krijgt het kabinet een compliment voor het behouden van de koppeling maar tevens een waarschuwing om, als het gaat om de financiering hiervan niet met een ‘sigaar uit eigen doos’ te komen door de voor vele ouderen zo belangrijke Inkomensondersteuning AOW (IOAOW) van 26 euro per maand af te schaffen. De financiering voor behoud van de koppeling van de AOW-uitkering zou volgens de FNV uit de algemene middelen moet komen, waaraan iedereen naar draagkracht een bijdrage levert. In juni 2022 behandelt de kamer nog de voorjaarsnota en de FNV zal samen met een aantal partners toezien op behoud van de koppeling maar de financiering, zoals die nu voorgesteld is, blijven bestrijden.
Het Europees parlement vindt ook dat alle werkenden in elk Europees land fatsoenlijk moet kunnen rondkomen van het minimumloon. In het Europees Parlement is hierover een principe akkoord dat geldt voor alle Europese lidstaten. Petra Bolster, lid dagelijks bestuur FNV: ‘De FNV strijdt al ruim 4 jaar voor verhoging van het minimumloon. Het kabinet moet het minimumloon nu in 1 klap verhogen naar 14 euro. Niet in ministapjes. En de uitkeringen moeten daaraan gekoppeld blijven.’ De FNV zegt al jaren dat het minimumloon omhoog moet, want het huidige uurloon van 10,48 euro is te laag om fatsoenlijk van rond te kunnen komen. De vuistregel in het akkoord om de hoogte van het minimumloon vast te stellen is, om 50% van het gemiddelde brutoloon dat in een land verdiend wordt als minimumniveau te nemen, en 60% van het mediaan salaris. Bolster: ‘Voor Nederland betekent dat een verhoging naar 14 euro’.
In de Tweede Kamer was er in het voorjaar van 2022 nog een meerderheid voor het beleidsvoornemen om de AOW te ontkoppelen van het minimumloon. Inmiddels heeft het nieuwe kabinet, zoals blijkt uit de voorjaarsnota, besloten het WML eerder te verhogen en de koppeling met de AOW te behouden. Dit onder andere door de sterke tegenstand en signalen van de FNV. Wij hebben de politiek en het publiek overtuigd dat ontkoppeling een onzalig idee is en blijft en werden daarin gesteund door het in opdracht van de FNV gehouden onafhankelijke onderzoek bij het publiek en een bliksemactie eerder dit jaar. Mede op basis hiervan is gebleken dat er enige rek zit in de besluitvorming en de politiek meebeweegt in de goede richting. De vraag die resteert is, hoe en voor hoe lang. De FNV blijft de discussie en uitkomsten van de voorjaarsnota op de voet volgen en laat je weten als er nieuws is.
In april 2022 heeft de FNV het onderzoeksbureau I&O Research gevraagd het draagvlak onder het publiek te meten voor behoud van de koppeling. Hieruit blijkt klip en klaar dat maar liefst vier op de vijf Nederlanders voor behoud van koppeling is. Een duidelijker signaal kon er niet zijn naar politiek Den Haag.
In maart 2022 was er een rondetafelgesprek ‘Koopkracht van ouderen’ in de Tweede Kamer, waarbij Willem Noordman, dagelijks bestuurder FNV, uitgenodigd was. Deze gelegenheid werd door kaderleden van FNV Senioren aangegrepen om een eerste bliksemactie te voeren bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer in Den Haag. Meerdere politici van zowel coalitie- als oppositiepartijen gaven gehoor aan het verzoek om de boodschap van onvrede aan te horen. Lees hier meer.
Ook mensen die nog niet lid zijn van de FNV worden van harte uitgenodigd om met ons mee te doen. Als je ook interesse hebt in het onderwerp, het eens bent met onze opvattingen en gebruik te willen maken van de voordelen van het FNV-lidmaatschap, ga dan direct naar www.fnv.nl/lidmaatschap. Wij verwelkomen je graag. Als FNV-lid kun je ook een (oud)collega, vriend of familielid lid maken. Ga in dat geval direct naar www.fnv.nl/anderlidmaken. Dan krijg jij van ons een tientje op je bankrekening gestort.
Op deze webpagina houden wij jou op de hoogte van de activiteiten en nemen wij jou mee bij belangrijke besluiten en vervolgstappen. De inhoud zal daarom zo nu en dan wijzigen om plaats te maken voor actualiteiten en successen die wij samen met elkaar boeken. Deel deze URL gerust met anderen www.fnv.nl/behoud-koppeling-aow. Heb je een vraag, stel die dan direct via aowkoppeling@fnv.nl.