Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV vecht locatieverbod actie Prinsjesdag aan

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 14 september 2020

De FNV stapt naar de rechter om een verbod op een actie op Prinsjesdag bij de Grote Kerk in Den Haag ongedaan te maken. De vakbond wil voorafgaand aan de Troonrede in de Grote Kerk, met een alternatieve troonrede aandacht vragen voor kwetsbare mensen in de samenleving. Dat wordt volgens de vakbond nu onmogelijk gemaakt. De demonstratie mag niet in de buurt van de Grote Kerk gehouden worden, maar op minstens een kilometer afstand.

Zakaria Boufangacha, lid dagelijks bestuur FNV: ‘De stem van de gewone mens moet gehoord kunnen worden op de plek die ertoe doet, op Prinsjesdag, dichtbij de machthebbers.’ Om dat mogelijk te maken heeft de FNV een voorlopige voorziening aangevraagd bij de rechtbank. Daarmee wil ze het recht op een actie op de door haar gewenste locatie afdwingen.

Onacceptabel

De gemeente Den Haag heeft als locatie voor het kortdurende protest, dat plaatsvindt op 15 september tussen 12.00 en 12.30 uur, Het Plein aangewezen. Het Plein ligt op een kilometer afstand van de Grote Kerk. Die alternatieve locatie is, op Prinsjesdag, onacceptabel voor de FNV.

Noodkreet

De alternatieve troonrede wordt dit jaar voorgelezen door schoonmaakster en president van het schoonmaakparlement, Khadija Tahiri. De woorden van Tahiri zullen kracht bijgezet worden door maximaal 30 demonstranten. Met deze alternatieve troonrede wordt aandacht gevraagd voor de twee miljoen werkende mensen die rond moeten komen van het minimumloon of net iets daarboven.