Stop werken zonder loon

Samen gaan we voor een socialer Nederland

Redactie
Door Redactie 15 januari 2019

Alfreda Gankema doet al jaren hetzelfde werk als haar collega’s. Toch krijgt ze daar geen salaris voor. Weigert Alfreda, dan verliest ze haar uitkering. Daarom komt ze in actie tegen dit werken zonder loon.

Alfreda Gankema - Werken zonder loon

‘In 2016 begon ik met werken als pakketsorteerder voor PostNL. De gemeente benaderde mij of ik geïnteresseerd was in een re-integratietraject waarin ik zou gaan werken met behoud van uitkering. Ik wilde graag aan de slag, dus dat leek me leuk. Na drie maanden werken zonder loon werd ik nog tien maanden ingehuurd als uitzendkracht. Ik bleef bij PostNL werken maar werkte alleen in de ochtend een paar uur per dag tegen het minimumloon en niet voor het PostNL loon. Hoeveel ik precies kon werken was afhankelijk van hoeveel pakketten er waren, gemiddeld werkte ik een uur of twintig in de week. Wat ik verdiende werd door de gemeente afgetrokken van mijn uitkering.’

Plaatsmaken

‘Na tien maanden moest ik weg bij PostNL omdat er nieuwe uitkeringsgerechtigden kwamen die moesten werken. In plaats van dat ik nu een baan had, moest ik plaatsmaken voor nieuwe mensen die in een re-integratietraject zaten. De gemeente zei dat ze er niets aan konden doen. Ze gingen weer een nieuwe plek voor me zoeken.’

Werken zonder loon

‘Ik kon aan de slag bij BWRI, Bedrijf Werk Re-integratie en Inkomen van de gemeente, in Sappemeer. Nadat ik daar een paar weken zonder loon had gewerkt werd ik doorgeschoven naar SCA Hygiëne in Hoogezand. Daar werk ik inmiddels al meer dan een jaar zonder loon. Ik werk 32 uur per week, maar ik krijg daar niet voor betaald. Gelukkig heb ik het er goed naar mijn zin en zit ik niet thuis. Maar blijkbaar maakt het de gemeente niet uit dat je werkt zonder loon. De gemeente krijgt ondertussen geld terug voor mijn uitkering, het is dus gewoon een verdienmodel.’

Verdienmodel in stand houden

‘Als vrouw van 51, heb ik het gevoel dat er maar weinig werkgevers op mij zitten te wachten. Het is moeilijk om een betaalde baan te vinden. En een re-integratietraject werkt alleen maar als ze je na drie maanden werken ook echt in dienst nemen. Ik vind dat de gemeente zich daar hard voor moet maken in plaats van dit verdienmodel in stand te houden.’

Samen gaan we voor een socialer Nederland

Het is tijd voor een socialer Nederland. Durf op te staan en knok mee voor echte banen, een hogere sociale standaard en een goed pensioen. Hulp nodig? Neem contact met ons op, wij helpen je graag! Samen gaan we voor een socialer Nederland.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.