Meer inkomenssteun nodig voor mensen in tweede golf

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 22 oktober 2020

Nu het coronavirus nog lang niet onder controle is en de economische gevolgen alleen maar groter worden, moet er meer financiële ondersteuning komen voor mensen zonder werk. Ook moet de afbouw van de steunmaatregelen die het kabinet in januari 2021 wilde, worden teruggedraaid. 

Zakaria Boufangacha, bestuurslid FNV: ‘Flink wat mensen maken zich grote zorgen om hun baan, en bijna iedereen denkt dat de werkloosheid flink gaat oplopen, blijkt vandaag uit CBS-onderzoek. Zo pessimistisch als nu zijn we in geen 25 jaar geweest. En helaas lijkt dat terecht. Het CPB raamt dat er nog eens 200.000 werklozen bij komen. Dit heeft gigantische economische en sociale gevolgen.’

TRIO

De FNV wil meer inkomenssteun voor mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt of kwijt gaan raken. Boufangacha: ‘De crisis gaat langer duren dan we hoopten en de kans dat mensen snel aan ander werk geholpen worden, zal hierdoor afnemen. Wij pleiten daarom voor een Tijdelijke Regeling Ondersteuning Inkomen (TRIO) van €1500,- per maand. Zo kan het inkomen van mensen die door de crisis acuut in financiële nood komen enigszins op peil blijven. Dat is van belang voor hen om de onzekere periode door te komen, maar ook voor onze lokale economie omdat we zo de interne bestedingen aanjagen.'

Armoede

Eerder deze maand riepen de planbureaus (SCP, CPB en PBL) het kabinet op, meer voor kwetsbare groepen te doen in deze crisistijd. Het huidig bestaansminimum is ongeveer 1000 euro. Boufangacha: 'Dat is te weinig om van rond te komen, dat geven de planbureaus indirect ook aan. We zien dat veel gezinnen door de crisis in problemen komen en afhankelijk worden van voedselbanken. Voor deze groep is tot op heden weinig geregeld, terwijl bedrijven wel op steun kunnen blijven rekenen. De TRIO zou zeer effectief en doeltreffend zijn om in één klap vele mensen en gezinnen te helpen in deze ongekende crisisperiode.' 

Vermogens- en partnertoets

De FNV vindt ook dat de vermogens- en partnertoets tijdelijk moet worden losgelaten zodat meer mensen in aanmerking komen voor het sociaal minimum. Boufangacha: 'Zo komt een ontslagen bagagemedewerker, die geen WW-uitkering meer heeft en samenwoont met een zorgmedewerker met een modaal inkomen, niet in aanmerking voor de bijstand omdat zijn partner 'te veel' verdient. Er is nu ook geen recht op bijstand voor mensen die wat spaargeld hebben opgebouwd. Veel jongeren die hun baan hebben verloren en zzp'ers zijn hierdoor de dupe.' 

NOW niet afbouwen 

Daarnaast wil de FNV dat de steunpakketten -met name de NOW3.0 - vanaf 1 januari niet worden afgebouwd zodat meer bedrijven hun mensen aan het werk kunnen houden en indien nodig de tijd kunnen nemen om mensen van-werk-naar-werk te begeleiden. 

Alles uit de kast halen

De komende dagen zullen sociale partners en het kabinet in overleg gaan over het steunpakket. Boufangacha: ‘Wij vinden dat het kabinet rekening moet houden met de aangescherpte maatregelen door het uitbreken van de tweede coronagolf en alles uit de kast moet halen om mensen te ondersteunen. De eerste steunpakketten hebben goed werk gedaan, het doel om banen en inkomens te behouden heeft miljoenen mensen geholpen. Maar er is meer nodig nu veel banen dreigen te verdwijnen. We hopen dat net als in de afgelopen periode de noodzakelijke steunmaatregelen worden getroffen en we het kabinet hierin kunnen blijven steunen.'

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.