FNV roept op tot volwaardige rechten huishoudelijk werkers

FNV roept op tot volwaardige rechten huishoudelijk werkers

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 3 juli 2020

De SER heeft vandaag een verkenning gepubliceerd naar een markt voor persoonlijke dienstverlening. Die markt bestaat uit werkzaamheden rondom het huishouden, zoals schoonmaken, tuinonderhoud en dergelijke. De SER constateert in deze verkenning dat de huidige situatie tekortkomingen kent, met name op het punt van arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid voor de huishoudelijk werkers.

Zakaria Boufangacha, dagelijks bestuurder FNV: ‘Huishoudelijk werkers zijn uitgezonderd van toegang tot sociale zekerheid in het burgerlijk wetboek. Zo hebben ze geen recht op doorbetaling bij langdurige ziekte, geen recht op WW na ontslag en bouwen ze geen pensioen op. In deze coronacrisis zijn huishoudelijk werkers door de mazen van het vangnet gevallen. Na de lockdown viel hun inkomen weg en konden ze nergens aanspraak op maken.’

Beter combineren werk-privé

In de Verkenning doet de SER de aanbeveling aan de overheid om net als landen als Frankrijk en Zweden te werken aan een formele markt voor persoonlijke dienstverlening waarbij de sociale zekerheid van werknemers op deze markt moet verbeteren. De SER ziet voordelen in het ontwikkelen van een dergelijke markt omdat het groepen op de arbeidsmarkt kan helpen: door het uitbesteden van taken kunnen mensen werk en privé beter combineren. Bovendien kan deze markt er voor zorgen dat er werkgelegenheid ontstaat en de voorwaarden voor dit werk verbeterd worden.

Einde aan uitzonderingspositie

Boufangacha: ‘Huishoudelijk werkers horen dezelfde rechten te hebben als andere werknemers. Zij doen belangrijk werk waardoor de samenleving en de economie kan blijven draaien. Daarom roepen wij dit kabinet op om een einde te maken aan de uitzonderingspositie van huishoudelijk werkers en hen ook recht te geven op basale zaken als doorbetaling bij ziekte en inkomenszekerheid bij verlies van werk.’

Nederland op vingers getikt

In 2011 stemde de ILO in met een verdrag waarbij huishoudelijk werkers dezelfde rechten zouden moeten krijgen als alle andere werknemers. Nederland stemde in 2011 voor dit verdrag, maar heeft het verdrag niet geratificeerd. Eerder werd Nederland al op de vingers getikt door de VN commissie die rapporteert over het VN Vrouwenverdrag. Omdat vooral vrouwen werkzaam zijn als huishoudelijk werker en een slechtere arbeidspositie hebben, is er volgens de VN sprake van discriminatie op grond van geslacht.

In april stuurde de FNV een brief aan minister Koolmees om de positie van huishoudelijk werkers te verbeteren.

Voor persbericht SER zie www.ser.nl

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.