Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Midden in coronatijd tarieven gerechtsdeurwaarders verhogen?!

portret José Kager
Door José Kager 23 november 2020

De FNV is verontwaardigd dat minister Sander Dekker van Rechtsbescherming mensen met schulden verder de kou wil injagen. Dat doet hij doordat hij de tarieven van de gerechtsdeurwaarders per 1 januari wil verhogen. Dat brengt mensen met schulden verder in de problemen.

Organisaties die opkomen voor mensen met schulden, maar ook het Bureau Financieel Toezicht dat onder de verantwoordelijkheid valt van de minister, heeft aangegeven dat er onvoldoende redenen zijn de tarieven te verhogen.

Vel over de oren

FNV vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Zo’n verhoging is een verkeerde prikkel voor gerechtsdeurwaarders om zoveel mogelijk geld te verdienen over de ruggen van mensen met schulden. Het hele systeem van marktwerking moet op de schop en deurwaarders moeten gewoon een vaste vergoeding ontvangen en niet op no cure no pay basis werken, zodat ze schulderenaren het vel over de oren halen.’

Haaks

Het beleid van de minister staat haaks op wat hij en staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een week geleden hebben aangegeven over het helpen van burgers met problematische schulden. Beide bewindslieden gaven aan, dat het kabinet mensen met schulden in coronatijd sneller en beter gaat helpen.

Genoeg signalen

Jong: ‘Het een is toch niet met het ander te verenigen? Laat de minister van Rechtsbescherming zijn titel eens waarmaken en de rechten van mensen in coronatijd, waarin een aantal van hen het werk is kwijtgeraakt, ook niet nog eens verder verslechteren. Sander Dekker heeft al genoeg signalen dat het anders moet, ik hoop dat de Raad van State dat komende maand óók nog eens duidelijk zegt.’

Zie persbericht Rijksoverheid over hulp voor mensen met problematische schulden

Steun actie Kassa!

De FNV steunt de actie die BNNVara’s consumentenprogramma Kassa heeft opgezet. Stuur ook een brief aan minister Sander Dekker, zie voorbeeld op de site