Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Menselijke benadering werknemers met arbeidsbeperking moet uitgangspunt zijn

Reactie op LCR-onderzoek ‘Als verrekenen een beperking is’

portret José Kager
Door José Kager 25 februari 2021

Uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport van de Landelijke Cliëntenraad blijkt dat meer dan de helft (61%) van de mensen met een arbeidsbeperking die gaat werken in financiële problemen raakt. Dat komt omdat het loon vaak niet toereikend is. Er is dan een aanvullende uitkering nodig bovenop het loon, en die moet met het loon verrekend worden.

FNV vicevoorzitter Kitty Jong: ‘En die verrekening is foutgevoelig. Daar hebben we eerder voor gewaarschuwd. Dat hebben we ook gedaan voor de gevolgen voor mensen die dan vaak hun huur- of zorgtoeslagen verliezen. Maar het was jaren praten tegen een wetgeversmuur, óók toen er nieuwe wetgeving kwam. Regels en procedures zijn nog steeds allesbepalend, de menselijke benadering ontbreekt.’

Werken moet lonen

Uit het onderzoek blijkt nu dat meer dan de helft van de mensen met een arbeidsbeperking die aan de slag gaat, in financiële problemen raakt.

Jong: ‘Dat valt niet te rijmen met het mantra van de overheid dat werken moet lonen. Bovendien leidt de inkomstenverrekening voor bijna iedereen tot onzekerheid over het inkomen. Instanties gaan uit van een vast inkomen, maar harde realiteit is dat mensen met een arbeidsbeperking vaak onzeker flexwerk hebben, dat soms zelfs maandelijks weer een ander inkomen oplevert. Als de overheid echt wil dat mensen aan de slag gaan en werken loont, dan is de aanpak van dit probleem prioriteit nummer één.’