Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Gemeenten: versterk positie kwetsbare werkenden

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 27 mei 2020

Uit een peiling van de FNV onder gemeenten blijkt dat ruim 25% vindt dat verhoging van het minimumloon en uitkeringen bijdraagt aan lokaal herstel. Dinsdag stemde de gemeenteraad van Helmond als eerste gemeente in Nederland voor een motie die pleit voor een hoger minimumloon.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘We willen dat gemeenten zich uitspreken voor een minimumloon van 14 euro, ook richting de landelijke politiek. Juist zij hebben met de gevolgen te maken van bewoners die niet rond kunnen komen. Hulde aan Helmond, die als eerste gemeente Den Haag verzoekt het minimum uurloon te verhogen. Wij hopen dat vele andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen.’

Kwetsbare groep

‘Er is sprake van een kwetsbare groep werkenden’, concluderen meerdere gemeenten die meededen aan de peiling. Ze maken zich met name zorgen over de groepen mensen die geen buffer hebben kunnen opbouwen, zoals flexwerkers, mensen met een minimum inkomen en gezinnen met kinderen die in armoede opgroeien.

Ongeveer 60% van de ondervraagde gemeenten geeft in de peiling aan dat versterking van de positie van werknemers met onzekere contracten en zzp’ers ook kan bijdragen aan het lokaal herstel van de economie. 72% van de gemeenten verwacht dat werknemers met onzekere contracten in de problemen zullen komen omdat de landelijke coronaregelingen niet zijn toegesneden op hun specifieke situatie.

Impact nog niet volledig zichtbaar

De sociale en economische gevolgen van de crisis ten gevolge van Corona worden ook zichbaar op lokaal niveau. Die gevolgen zien we terug in de tijdelijke sluiting van bijvoorbeeld horeca maar ook van sportscholen en cultuurpodia. Gemeenten geven aan dat de impact van de crisis nog niet volledig zichtbaar is, maar ongeveer 40% geeft aan dat de huidige maatregelen ontoereikend zijn om de sociale gevolgen van de crisis op te vangen.

Voor14

FNV voert sinds april 2019 landelijk campagne voor verhoging van het wettelijk minimum uurloon van € 10 naar € 14. Zij is inmiddels in 23 steden actief en meerdere organisaties, waaronder De Goede Zaak, hebben zich aangesloten bij de campagne.


De peiling onder gemeenten heeft plaatsgevonden tussen half en eind mei. Van de 355 aangeschreven gemeenten vulden 84 gemeenten de peiling in.