Schandalig dat Eerste Kamer verhoging minimumloon tegenhoudt

BBB heeft vandaag aangekondigd tegen de verhoging te gaan stemmen

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 9 april 2024

De FNV vindt het schandalig dat de BBB in de Eerste Kamer de verhoging van het minimumloon tegenhoudt. ‘De beloftes van meer bestaanszekerheid zoals die gedaan werden tijdens de verkiezingscampagne blijken al bij de eerste de beste gelegenheid niets meer waard.’

Slechtst betaalde banen krijgen er niets bij

Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Dit is zeer teleurstellend. Dit betekent dat er voor de mensen met de slechtst betaalde banen niets extra’s bijkomt. Dit betekent dat het geld dat gezinnen aan boodschappen hadden kunnen uitgeven nu terecht komt bij bedrijven die er hun winsten mee verhogen.’

BBB maakt kans op eerlijker loon onmogelijk

De BBB maakte vandaag bekend tegen de verhoging van het minimumloon te stemmen in de Eerste Kamer, daarmee is een meerderheid voor de verhoging uit het zicht verdwenen.

Minimumloon en uitkeringen niet meegegroeid

Boufangacha: ‘We hebben de afgelopen tijd met succes campagne gevoerd voor een hoger minimumloon, maar we zijn er nog lang niet. Het minimumloon moet doorstijgen, en dat geldt ook voor de daaraan gekoppelde uitkeringen zoals de bijstand en de AOW. Ook die niet zijn meegegroeid met de rest van de lonen. Er is geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden mogen profiteren van de groeiende rijkdom.’ 

Non-argumenten

Ook in deze discussie worden weer argumenten gebruikt die al lang zijn weerlegd. Werkgevers kunnen deze verhoging prima betalen, als het wordt afgezet tegen de winsten die gemaakt worden. Voor grote bedrijven waar de meeste minimumloners in dienst zijn, kost deze verhoging 0.04% van hun winst, bij het MKB is dat 0.07% van de winst.’

Strijdbaar

Boufangacha: ‘Onze leden worden alleen maar strijdbaarder van dit soort politieke besluiten en coalitie-spelletjes. Dat zullen we gaan merken aan de cao-tafels en overal in het land waar mensen voor een eerlijk minimumloon in actie willen komen, vinden ze de FNV aan hun zijde.’

Voor meer informatie over het weerleggen van de non-argumenten zie de website van de Voor 16 campagne

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.