Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Actie FNV Voor14 bij Tweede Kamer

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 16 juni 2020

FNV Voor14 voert op donderdag 18 juni actie in Den Haag bij de ingang van de Tweede Kamer. Daar vergadert op dat moment de vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over armoede- en schuldenbeleid. Deze actie is onderdeel van de landelijke campagne van de FNV voor verhoging van het wettelijk minimumloon uurloon naar 14 euro.

In 2017 leefden bijna 600.000 huishoudens onder de lage-inkomensgrens. Dat is 8,2% van het totaal aantal huishoudens. In 2016 lag dit percentage op 7,9%. Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Het is inmiddels aan steeds meer mensen duidelijk dat er een verhoging van het minimumloon moet komen. Het is een kwestie van politieke wil om de welvaart in Nederland eerlijker te verdelen, zodat iedereen meeprofiteert in goede tijden, en in slechte tijden niet aan zijn lot wordt overgelaten met een onleefbaar inkomen.’

Politieke wil

Uit een analyse van de FNV blijkt dat verhogen van het wettelijk minimumloon naar 14 euro heel goed mogelijk is. Mensen die op of rond het wettelijk minimumloon verdienen moeten zo snel mogelijk perspectief krijgen op een leefbaar inkomen. De FNV gaat hierover graag het gesprek aan met politiek Den Haag.

Onderzoek

De FNV stelt dat een hoger minimumloon veel gezinnen uit de armoede kan halen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de verhoging van het minimumloon en de effecten daarvan op de werkeloosheid en armoedebestrijding. Zo deed NIBUD in april van dit jaar, in opdracht van de FNV, onderzoek naar het effect van een stijging van 10 euro naar 14 euro op het besteedbaar inkomen.

Groeiende armoede

Het aantal werkende armen is de laatste jaren alleen maar toegenomen. De ontwikkeling van het minimumloon, in 1969 onder meer ingesteld voor behoud van koopkracht, is achtergebleven bij de gemiddelde loonontwikkeling in Nederland. Het minimumloon is gedaald van circa 65% van het gemiddelde loon (bij invoering) naar minder dan 45% van het gemiddelde inkomen in 2015.

Actievoeren in coronatijd

De actie vindt plaats met inachtneming van alle voorschriften van het RIVM. Zo zijn er maximaal 30 deelnemers en wordt er onderling 1,5 meter afstand gehouden.