Nieuwe zelfstandigenwet mist visie en is onuitvoerbaar

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 27 november 2019

De Stichting van de Arbeid (werkgevers en werknemers) adviseert minister Koolmees om de voorstellen Wet minimumbeloning zelfstandigen en Wet op de zelfstandigenverklaring niet in te dienen. De voorstellen zijn visieloos en onuitvoerbaar volgens de Stichting. De minister wil duidelijkheid creëren, maar zaait alleen maar meer verwarring en bereikt daarmee het tegendeel van wat hij beoogt.

De Stichting vreest fikse administratieve lasten en voorziet grote problemen met naleving, controle en handhaving.

Met de zelfstandigenverklaring wordt een nieuwe type werkende gecreëerd dat de arbeidsmarkt onoverzichtelijker zal maken en grote risico’s van misbruik met zich meebrengt. FNV coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha: ‘Het is goed dat wij gezamenlijk met de werkgevers onze inbreng gegeven hebben. Wij roepen de politiek op om deze potentiële bom onder de arbeidsmarkt niet te laten ontploffen.‘

Solidariteit

De FNV vindt het principieel onjuist dat werkenden die meer dan het uurtarief van 75 euro verdienen, zelf kunnen bepalen welke arbeidsrelatie zij hebben en zich zo aan de solidariteit van de sociale verzekeringen kunnen onttrekken. Zakaria Boufangacha: ‘Het is toch niet te geloven dat je je vanaf 75 euro per uur kan onttrekken aan het arbeidsrecht en collectieve premies? Hoezo solidariteit? Daarmee wordt het gat tussen mensen die het prima voor elkaar hebben en de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt vergroot.’

Werkende armen

Het minimumtarief van 16 euro is gebaseerd op het sociaal minimum. De FNV vindt het verwerpelijk dat op die manier een categorie werkende armen wordt gelegitimeerd. Waar mensen structureel minder dan 16 euro in rekening kunnen brengen is vermoedelijk geen sprake van zelfstandige arbeid. Als er al een minimumtarief moet komen, dan zou dat op het Wettelijk Minimumloon moeten zijn gebaseerd. De kosten voor uitzendwerknemers die het Wettelijk Minimumloon verdienen met alle bijbehorende premies is al gauw 25 euro per uur. Uitzendwerknemers zijn dan ook beschermd door het arbeidsrecht en een cao.

Boufangacha: ‘Een minimumtarief van 16 euro versterkt de zzp-problematiek en oneerlijke concurrentie tussen sociale werkgevers en werkgevers die alle schijnconstructies zoeken om de prijs van arbeid te drukken. Deze race naar beneden gaat hiermee door.’

Webmodule werkt

De FNV wil een integraal beleid voor zelfstandige arbeid. Dat begint met handhaving. De FNV pleit voor de doorontwikkeling van de aangekondigde webmodule om vast te stellen of er sprake is van zelfstandigheid. Deze werkt al goed, getuige de tests die door het ministerie van SZW zijn uitgevoerd.

De inbreng van de Stichting van de Arbeid is hier te lezen

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.