Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Fat Cat Day: meest invloedrijke CEO sleept in 2 dagen jaarsalaris minimumloner binnen

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 7 januari 2021

De FNV onthulde vandaag haar jaarlijkse Fat Cat Day-lijst. Hierop staan de 14 best betaalde en meest invloedrijkste CEO's van Nederland. De CEO van Philips, Frans van Houten, staat op nummer één. Hij had dit jaar binnen 2 dagen een beloning op zak waar iemand met een minimumloon nog de rest van het jaar voor moet werken. Hij was daarmee de eerste van de 14 CEO's die op de Fat Cat Day-lijst staan.

Zakaria Boufangacha, bestuurslid FNV: 'De verhoudingen zijn ongelooflijk scheef. Verhoging van het minimumloon staat inmiddels in veel verkiezingsprogramma's, maar het is de hoogste tijd dat ook werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om de welvaart eerlijker te verdelen. Zij moeten het voortouw nemen en het werk van hun mensen beter waarderen door een stijging van de lonen te realiseren en de werknemers een beter salaris te betalen.'

14 euro 

Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize bezet de tweede plek en Alan Jope van Unilever is nummer drie op de lijst. De lijst met de namen van 14 CEO's is in Den Haag bij het kantoor van VNO-NCW onthuld. De FNV roept hiermee ook deze 14 CEO's op hun maatschappelijk positie en invloed in te zetten voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur.FatCatDay-2021-overzicht-14-CEO-s

Koopkracht 20% gedaald

De welvaart in Nederland moet eerlijker verdeeld worden om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. De FNV voert daarom sinds begin 2019 actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro bruto per uur met de campagne Voor 14. De koopkracht van mensen met een minimumloon is sinds eind jaren '70 met 20% gedaald. Van het huidige minimumloon van 10,24 euro bruto per uur kunnen mensen niet of nauwelijks rondkomen.

Invloed

De14 CEO's van de Fat Cat Day-lijst kunnen hun invloed en maatschappelijke positie aanwenden om de inkomensongelijkheid te verkleinen en dus het minimumloon te verhogen. De bedrijven waar deze CEO's werken zitten in het bestuur van VNO-NCW. De CEO's schuiven regelmatig aan tafel bij een bewindspersoon en staan op de Volkskrantlijst van meest invloedrijke Nederlanders.

Fat Cat Day

Fat Cat Day is vorig jaar door de FNV ge├»ntroduceerd in Nederland. Het is de dag waarop de 14 meest invloedrijke CEO’s van Nederland samen gemiddeld al het jaarsalaris van een minimumloner hebben verdiend. De FNV vergeleek, net als vorig jaar, de beloningen van de CEO’s van de 14 meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon.

Dit is de Fat Cat Day lijst van 2021