Eerste Kamer, ga niet akkoord nieuwe Wajongwet

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 25 mei 2020

Dinsdag 26 mei gaat de Eerste Kamer stemmen over de Wajongwet. Een brede coalitie aan organisaties roept de Eerste Kamerleden daarbij op, tegen de wet te stemmen. Veel Wajongers gaan er op termijn enorm op achteruit als de wet wordt ingevoerd. Het grote pijnpunt is daarbij de wijze waarop het inkomen uit werk wordt aangevuld.

Drie groepen gaan achteruit

Die aanvulling treft vooral drie groepen. Wajongers met een medische urenbeperking die de arbeidsmarkt nog op gaan kunnen niet langer doorgroeien naar het Wettelijk Minimumloon. Hoger opgeleiden die nu studeren kunnen niet méér dan het WML gaan verdienen, terwijl hoger opgeleiden met een arbeidsbeperking nu nog vergelijkbaar verdienen met hoger opgeleiden zonder arbeidsbeperking. Ook Wajongers die hun werk verliezen lopen de kans op een flinke inkomensachteruitgang, als zij niet binnen een jaar weer aan de slag zijn. Voor deze groepen kan dat honderden euro’s per maand schelen, geld dat zij slecht kunnen missen.

Nieuw werk vinden

Voor werkende Wajongers wordt de bestaande inkomensondersteuning maar beperkt gegarandeerd via een garantieregeling die in de wet is opgenomen. Zolang zij blijven werken of als ze hun werk verliezen en binnen een jaar weer werk vinden dan houden zij de huidige fatsoenlijke wijze waarop hun inkomensondersteuning wordt berekend. Maar daar zit voor de groep Wajongers die het werk verliest nu net de pijn, want in deze crisis is het zeer de vraag of zij binnen een jaar weer werk vinden. De economische crisis als gevolg van het Coronavirus stelt de garantietermijn in een nieuw daglicht.

Perspectief valt weg

Voor nog niet werkende Wajongers vervalt de huidige inkomensondersteuning tot het Wettelijk Minimumloon, met name voor de groep die een urenbeperking heeft en daarom niet fulltime kan werken. Tenslotte valt ook voor degenen die nu studeren de mogelijkheid van een hoger inkomen weg.

Wajongers maken zich grote zorgen

Werkende-  en nog niet werkende Wajongers maken zich terecht grote zorgen om de aanpassingen van het kabinet. Ook een deel van de Eerste Kamer liet bij bespreking op 19 mei blijken dat zij de voorstellen voor de inkomensondersteuning onvoldoende vond.

Campagne

Wajongers en maatschappelijke organisaties zijn een grote social media-campagne begonnen onder de hashtag #Wajongerswordenvergeten en de actiesite  www.hetgaatovermij.org onder regie van de Landelijke Cliëntenraad. Via deze site kunnen zo veel mogelijk Wajongers en hun verzorgers geïnformeerd het debat volgen. Ook worden hier verhalen gedeeld van Wajongers die er op achteruit gaan.

Praktische voorbeelden van de effecten van de voorgestelde inkomensregeling zijn te vinden op de website www.hetgaatovermij.org met persoonlijke verhalen.

Aangesloten organisaties: FNV, Wij staan op!, Ieder(in), LCR, Coalitie voor Inclusie, Studeren en werken op maat, Klankbordgroep Banenafspraak, CNV, VCP, Minister van Gehandicaptenzaken

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.