Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Bestrijding armoede moet en kán effectiever

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 9 oktober 2019

FNV heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, dat zij zich zorgen maakt over het gebrek aan bestaanszekerheid die veel werkenden, maar ook mensen met een uitkering ervaren. De Tweede Kamer debatteert aanstaande donderdag over de armoedeproblematiek.

Voor steeds meer mensen is rondkomen lastig. Mensen met een bijstandsuitkering en ouderen met alleen AOW, eventueel aangevuld met een klein pensioen, hebben het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen.

Lonen blijven achter

De lonen blijven achter, terwijl de lasten wel stijgen. Het huidige minimumloon is onvoldoende om van rond te komen. Bovendien zakt een aantal mensen door te weinig werkuren onder dat minimum. Door nulurencontracten en andere vormen van onzeker werk, hebben werkenden steeds minder zekerheid over hun inkomen. Zelfstandigen ervaren een grote druk op hun tarieven zodat zij steeds vaker onder het bestaansminimum zakken.

Minimumloon naar € 14

FNV eist meer zekerheid voor werkenden en een hoger minimumloon van  € 14 per uur. De SER constateerde al eerder, dat het minimumloon en het sociaal minimum niet zijn meegestegen met de kosten van de vaste lasten, waardoor mensen in de knel komen.

Ambitie

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘De economie draait heel goed en bedrijven maken forse winsten. Ook de overheidsfinanciën staan er heel goed voor. Dit is hét moment om de armoedeproblemen aan te pakken met gerichte maatregelen, zoals verhoging van het minimumloon en het sociaal minimum. Maar het ontbreekt het kabinet nog aan ambitie.’

Klimaatarmoede

Mensen met een kleine portemonnee kunnen bovendien last krijgen van ‘klimaatarmoede’, als ze zelf verduurzaming zouden moeten betalen. In het klimaatbeleid moet rekening gehouden worden met de betaalbaarheid van maatregelen, met name voor de kwetsbare groepen. Kitty Jong: ‘We wachten nog steeds op een uitnodiging vanuit de politiek, na de toezegging eind juni dat er een voorziening zal komen hiervoor.’

Armoede Wajongers

Ook Wajongers hebben grote kans om in de armoede te komen. Staatssecretaris van Ark wil, in het kader van de harmonisatie van de Wajong, dat alleen mensen met een arbeidsbeperking die fulltime werken het minimumloon verdienen. Zestig procent van de Wajongers is echter niet in staat om meer dan 30 uur te werken.

Voedselbanken

Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is weliswaar iets afgenomen, maar schulden in de gezinnen verdiepen zich wel. Meer mensen doen een beroep op de voedselbanken.

Doorpakken

Kitty Jong: ‘Het kabinet moet deze groepen helpen met structurele oplossingen zoals verhoging van het sociaal minimum, anders blijft het dweilen met de kraan open. Er is een eerste stap gezet met de zogenoemde Brede Schuldenaanpak. Maar laat de overheid dan ook naar zijn eigen rol als grootste schuldeiser kijken. En doorpakken. Het is te gek voor woorden dat armoede in Nederland nog bestaat in deze welvarende tijd.’