Aftrap landelijke bustoer FNV Voor 14 in Amsterdam

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 2 maart 2021

Op 4 maart start FNV Voor 14 met een landelijke bustoer door Nederland. Ze vraagt hiermee aandacht voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. De bus stopt in negen plaatsen. De eerste stop is in Amsterdam en de eindbestemming is Rotterdam. Daar vindt op 12 maart een grote protestactie plaats.

Op alle twaalf plaatsen waar de bus stopt, wordt actie gevoerd en protestborden opgehaald. Deze protestborden worden gemaakt door mensen die de FNV-campagne voor een hoger minimumloon steunen. De eerste halte waar de bus stopt, is het August Allebeplein in Amsterdam. De bus is daar van 11.00 tot 12.00 uur

Eindbestemming

Op 12 maart komt de bus aan in Rotterdam. Daar vindt een grote actie plaats met alle protestborden. Zo kunnen mensen uit het land coronaproof hun stem laten horen, zonder dat ze daarbij fysiek aanwezig zijn. 

Minimumloon

Op dit moment is het minimumloon € 10,24 bruto per uur. De ontwikkeling ervan loopt al jaren achter bij de gemiddelde loonontwikkeling. Sinds eind jaren ’70 is de koopkracht van mensen met een minimumloon zo’n 20 procent gedaald.

Voor 14

De FNV voert sinds begin 2019 met de campagne Voor 14 in meer dan zestig steden actie voor verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur. Een minimumloon van 14 euro betekent voor ruim 2,2 miljoen werkenden en iedereen met een uitkering dat ze kunnen leven in plaats van overleven. Binnen de campagne zijn veel mensen actief die minder dan 14 euro verdienen. Inmiddels is verhoging van het minimumloon in veel verkiezingsprogramma’s opgenomen, maar de meeste partijen kiezen nog niet voor een verhoging naar 14 euro.

Bustoer

De bus rijdt van 4 tot en met 12 maart door Nederland. Na Amsterdam komt de bus elke dag naar een andere stad, te beginnen bij Almere. Daarna volgen Emmeloord, Leeuwarden, Leiden, Amersfoort, Utrecht, Den Haag,  en Alkmaar. Op 12 maart is de laatste stop in Rotterdam.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.