Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Langdurig ziek? Dit zijn je rechten en plichten

We hebben een handige brochure voor jou

Redactie
Door Redactie 12 juli 2021

Na een besmetting met het coronavirus kan het helaas zo zijn dat je langere tijd klachten houdt. Dat wordt long covid genoemd. Volgens recent onderzoek van het RIVM kan een derde van de mensen met long covid niet werken en werkt bijna de helft minder dan gebruikelijk.

Langdurig ziek? Dit zijn je rechten en plichten

Als je ziek bent, heb je verplichtingen richting je werkgever. Maar je hebt ook rechten.

Wanneer ben je langdurig ziek?

Iedereen wordt wel eens ziek. Bij een griepje of verkoudheid moet je een weekje thuis uitzieken. Daarna kun je vaak direct weer aan het werk. Maar soms is het minder onschuldig en ben je langer uitgeschakeld. Bijvoorbeeld als je corona hebt. De een heeft weinig klachten, maar de ander wordt flink ziek. En sommige mensen krijgen long covid: ze kampen dan langdurig met klachten. Wanneer je langer dan 4 weken niet kan werken omdat je ziek bent, dan ben je langdurig ziek. Wil je weten hoe het allemaal zit met je rechten en plichten rondom ziekte? Download dan onze brochure.

Je rechten als je langdurig ziek bent

 • Recht op loon
  Tijdens je ziekte heb je recht op loon. In de eerste 2 jaar ziekte moet je werkgever jouw loon doorbetalen vanaf minimaal 70% van het salaris. Maar let op! Dat is niet geval als je van het UWV ziekengeld ontvangt of als uitzendkracht werkt. Ook gelden er andere regels bij een tijdelijk contract. Lees meer hierover in de brochure.
 • Recht op vakantie
  Ben je langdurig ziek en zit je in een re-integratietraject? Dan mag je met toestemming van je werkgever op vakantie. De bedrijfsarts zal toestemming geven omdat de vakantie de re-integratie niet zal tegenhouden.
 • Recht op een second opinion
  Ben je niet eens met het advies van de bedrijfsarts over je re-integratie? Dan heb je het recht op een ‘second opinion’. Deze arts moet een onafhankelijke bedrijfsarts zijn die jouw ziekte nogmaals beoordeelt.

Je plichten als je langdurig ziek bent

 • Verplicht ziekmelden
  Vaak gelden er in het bedrijf regels waaraan je je moet houden als je ziek bent. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat je moet thuisblijven tijdens ziekte. Of dat je telefonisch bereikbaar moet zijn, ook na je ziekmelding.
 • Verplicht gehoor geven aan oproep bedrijfsarts
  Schakelt je werkgever een bedrijfsarts in, dan moet je beschikbaar zijn voor controle. En moet je gehoor geven aan een oproep van de bedrijfsarts.
 • Verplicht meewerken aan vervangend werk
  Kun je niet terugkeren in je oude functie en heeft je werkgever geen vervangend werk voor jou? Dan moet je meewerken aan een passende functie bij een andere werkgever. Deze regels vallen onder de Wet Verbetering Poortwachter. Meer plichten lees je in de brochure.

Meer informatie in brochure Langdurig ziek en dan?

Wanneer je langdurig ziek bent, komt er veel op je af. De FNV-brochure helpt jou door het hele proces heen. Lees alles over je rechten en plichten. Daarnaast vind je handige tips die jou verder helpen.

Download de brochure Langdurig ziek en dan?