Wie jouw salaris betaalt als je ziek bent, hangt af van je contract. Ben je vast in dienst? Dan moet je werkgever je loon doorbetalen. Heb je geen werkgever? Dan krijg je een Ziektewetuitkering van het UWV. Hoe hoog is de uitkering, hoe lang krijg je de uitkering en wat moet je ervoor doen?
Je komt in de ziektewet als je geen werkgever hebt die jouw loon kan doorbetalen. In de volgende gevallen kom je in aanmerking voor een ziektewetuitkering van het UWV.
Je hebt recht op maximaal 2 jaar (104 weken) ziektewetuitkering. De uitkering stopt als:
De hoogte van je ziektewetuitkering is 70% van je dagloon. Dat is het salaris dat je gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat je ziek werd.
Als je in dienst bent bij een werkgever en ziek wordt, blijft je werkgever het loon doorbetalen. Er zijn een paar uitzonderingen:
In deze gevallen heb je recht op een ziektewetuitkering die net zo hoog is als het salaris dat je verdiende.
De ziektewetuitkering wordt uitbetaald door het UWV. Je hoort binnen 4 weken na je aanvraag of je in aanmerking komt voor een ziektewetuitkering en hoe hoog de uitkering is.
Je krijgt je eerste uitkering binnen 4 weken na je ziekmelding. Het UWV begeleidt je ook om terug te keren naar je werk (re-integratie).
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!