Een tijdelijk contract is een contract voor een bepaalde tijd. Het contract bevat een einddatum (bijvoorbeeld 31 december), een tijdsduur (bijvoorbeeld voor de duur van zes maanden) of een reden waardoor het contract eindigt (bijvoorbeeld het einde van het project).
Heb je meer dan 3 tijdelijke contracten gehad? Of heb je 36 maanden op basis van een tijdelijk contract gewerkt? Dan hoor je een vast contract te krijgen. Dit gaat niet op als er tussen de contracten een tussenpoos van 6 maanden heeft gezeten. Dan begint de telling van voren af aan. Vakbonden en werkgevers mogen hiervan afwijken, maar dan moet hierover een afspraak staan in je cao.
Ben jij een tijdelijke invalkracht in het basisonderwijs of speciaal onderwijs die een zieke leerkracht vervangt? Dan geldt voor jou een andere regel. Je hebt niet vanzelf recht op een vast contract na een aantal tijdelijke contracten.
Wat kun je zelf doen richting je werkgever?
Binnen je huidige, tijdelijke contract kun je het gesprek aangaan met je werkgever over jouw kansen op een vast contract. Download onze tips waarmee je jouw werkgever kunt overtuigen om jou een vast contract te geven.
Download onze tips
Als je een huis koopt of huurt dan vraagt je bank of verhuurder vaak naar een intentieverklaring. Dat doen ze omdat ze meer zekerheid willen over jouw financiële toekomst. Je kunt zo'n verklaring vragen aan je werkgever.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: