Ben je langer dan een week ziek? Dan geeft je leidinggevende dit door aan de bedrijfsarts of arbo-arts. De arts kan contact met je opnemen om te kijken hoe het met je gaat. Hij kan je ook vragen om op gesprek te komen of om een vragenlijst in te vullen.
Als je ziek bent kan de bedrijfsarts of arbo-arts je uitnodigen op het spreekuur. Je mag zo’n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen. Lukt het je niet om de afspraak na te komen? Probeer de situatie dan in overleg met je werkgever op te lossen. Kijk ook even in je cao of de reiskosten die je maakt voor je bezoek aan de bedrijfsarts vergoed worden.
De bedrijfsarts heeft de volgende taken:
Het advies van de bedrijfsarts over wanneer jij weer aan het werk kunt, telt het zwaarst. Je kunt wel bezwaar maken, als je het niet eens bent met zijn advies. Of als zijn oordeel erg afwijkt van wat je huisarts zegt. Doe dan het volgende:
Soms leidt dit tot een nieuw advies van je bedrijfsarts, waar je je wel in kunt vinden. Is dat niet zo? Dan heb je het recht om een andere bedrijfsarts te vragen om een second opinion. De arbodienst waar de bedrijfsarts bij hoort is verplicht een second opinion-procedure te hebben. De bedrijfsarts of degene die vanuit de werkgever dit regelt (bijvoorbeeld de casemanager of de afdeling P&O), kan dus aangeven hoe je een second opinion kunt aanvragen. Ook de FNV kan je hierbij helpen. Neem daarvoor contact met ons op. Ook kan je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen.
De bedrijfsarts en arbo-arts hebben een geheimhoudingsplicht. De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.
Er zijn een aantal dingen die de bedrijfsarts of arbo-arts wel met anderen mag bespreken:
Praat je bedrijfsarts of arbo-arts wel over je ziekte met iemand anders? Neem dan contact op met de arts en vraag waarom. Dan kun je een klacht indienen bij de arbodienst waarbij de arts is aangesloten. De arbodienst heeft een eigen klachtenregeling. Wil je weten of een arbodienst gecertificeerd is, kijk dan op de website van de Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten.
Doet de arbodienst te weinig of niets met je klacht? Zoek het dan hogerop en dien een klacht in bij de geschillencommissie Arbodiensten. De FNV kan je helpen bij het indienen van je klacht bij de arbodienst of bij de geschillencommissie.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!