Je mag vanaf 16 jaar zelf je arbeidsovereenkomst tekenen. Ben je jonger, dan heb je toestemming nodig van je ouders of je voogd. Zij moeten dan ook hun handtekening onder je contract zetten.
Hebben zij dit nog niet gedaan als jij 4 weken of langer werkt, dan mag je baas ervan uitgaan dat zij stilzwijgend toestemming hebben gegeven.
Je ouders bepalen tot je 16e mee welke werkzaamheden jij mag verrichten. Dat laten zij dan vastleggen in je contract.
Je mag ander (betaald) werk doen naast je baan, als je hiervoor toestemming hebt van je werkgever. Hij kan het je ook verbieden.
Je baas kan zo’n verbod op nevenwerkzaamheden (een zogeheten nevenwerkzaamhedenbeding) opnemen in je arbeidsovereenkomst. Jouw werkgever mag je verbieden om voor een andere werkgever te werken als hij hier een gegronde reden heeft. Zo’n reden is bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten of overschrijding van de arbeidstijdenwet. Jouw werkgever hoeft niet in jouw arbeidsovereenkomst te zetten wat deze gegronde reden is, dit mag ook achteraf.
Houd je je niet aan het verbod, dan kun je een boete krijgen. Of in het ergste geval: kun je ontslagen worden.
Nee, wij raden het af om een ontbindende voorwaarde af te spreken in je arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat je met je werkgever afspreekt dat je contract automatisch eindigt als een bepaalde voorwaarde zich voordoet. Bijvoorbeeld als je een bepaalde opleiding niet haalt. Dan wordt jouw arbeidsovereenkomst beëindigd.
Wij raden het af, omdat er veel onduidelijk is over de geldigheid van een ontbindende voorwaarde en het zorgt voor onzekerheid bij de werknemer.
Een ontbindende voorwaarde moet voldoen aan de volgende eisen:
Houdt je werkgever zich niet aan de regels van de ontbindende voorwaarde, dan kan hij je arbeidsovereenkomst niet beëindigen. Dat betekent dat je loon en werk van je baas kan vorderen, ook over de periode na de ongeldige beëindiging.
Ja. Bij overlijden eindigt automatisch de arbeidsovereenkomst. Dit geldt zowel voor een contract voor bepaalde, als voor onbepaalde tijd. Jouw nabestaanden hebben recht op een overlijdensuitkering. Dit is je volle maandloon. In je cao staat of je nabestaanden recht hebben op een langere uitkering.