Een nieuwe baan, daar hoort een contract bij. Nog even je handtekening zetten en dan kun je aan de slag. Maar voordat je die handtekening zet, kan het geen kwaad om even goed te kijken wat er allemaal in staat.
Je hebt een contract of arbeidsovereenkomst als jij persoonlijk verplicht bent om tegen betaling werk uit te voeren voor je werkgever. De werkgever is in deze relatie de 'baas’. De afspraken die je met je werkgever maakt zijn op papier vastgelegd. Deze afspraken mogen nooit slechter zijn (wel beter!) dan wat er in de wet of in de cao staat.
Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Jouw werkgever is wel verplicht om de afspraken die hij met jou maakt op papier te zetten. Jij hoort een kopie van die afspraken te krijgen.
Doe dat dan zelf. Schrijf op welke afspraken jullie gemaakt hebben en zet daar jouw handtekening onder. Vraag dan jouw werkgever om die brief te ondertekenen. Als je werkgever deze informatie niet schriftelijk wil geven of als de informatie niet klopt, dan is hij aansprakelijk voor de eventueel daardoor veroorzaakte schade.
In je arbeidscontract kan een beding staan. Er zijn verschillende soorten. Meestal is het een bijzondere afspraak of voorwaarde in je contract. Hieronder staan de meest voorkomende:
Het kan zijn dat je met je werkgever een relatiebeding hebt afgesproken. Daarin staat dat je niet mag gaan werken voor een klant van je huidige werkgever. Ook niet als je dienstverband bij die werkgever is afgelopen. Een relatiebeding moet altijd schriftelijk zijn.
Een relatiebeding mag wel in een contract voor onbepaalde tijd staan, maar niet in een tijdelijke contract. Behalve als je werkgever een zogenoemd zwaarwegend bedrijfsbelang heeft.
Heb je een relatiebeding in je contract en ga je toch voor een klant van je (vorige) werkgever werken? Dan overtreed je het relatiebeding. Hij kan je dan een boete geven. Dat moet dan wel vooraf zijn afgesproken. Net als de hoogte van de boete.
In veel vaste contracten staat een concurrentiebeding. Je mag dan niet zo maar hetzelfde werk gaan doen als zelfstandig ondernemer. Of bij een andere werkgever gaan werken. Het maakt ook niet uit of je contract afgelopen is, je ontslag neemt of dat je ontslagen wordt. Meestal geldt het concurrentiebeding voor een bepaalde periode en een bepaalde regio. Als je een andere baan wilt kan dit lastig zijn.
Vraag je werkgever om het beding uit je contract te halen. Kan dat niet? Ga niet zomaar akkoord. Kijk eerst goed of de inhoud redelijk is. Welke werkzaamheden vallen eronder? Gaat het om een te grote regio of een te hoge boete? Onderhandel dan met je werkgever over aanpassing van de tekst.
Je werkgever mag niet zomaar de arbeidsvoorwaarden van je contract aanpassen. Dat zijn de afspraken over bijvoorbeeld je loon of vakantiedagen. Maar er is een uitzondering. Als er in je arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding staat, dan mag je werkgever dat wel doen. Hij heeft daar geen toestemming van jou voor nodig.
Je werkgever mag jouw arbeidsvoorwaarden alleen aanpassen als hij een ‘zwaarwichtig belang’ heeft. Bijvoorbeeld als het heel slecht gaat met het bedrijf waar je werkt. Alleen dan kan hij het eenzijdig wijzigingsbeding gebruiken.
Je kunt met je werkgever een boetebeding afspreken. Je spreekt dan af dat je werkgever je in bepaalde situaties een boete kan geven. In je contract moet staan wanneer hij dat mag doen.
Er moet precies staan in welke gevallen je werkgever je een boete mag geven. En wat de hoogte van de boete dan is. En waar het geld heen gaat. De boete mag je baas of iemand anders geen voordeel opleveren.
In je cao kunnen standaardregels staan voor een boetebeding. Kijk in je cao of dit bij jou het geval is.
Je mag niet zomaar informatie van je werkgever doorgeven aan een ander. Om er voor te zorgen dat jij dat niet doet kan je werkgever een geheimhoudingsbeding in je contract zetten. Daarin staat dan dat het verboden is vertrouwelijke of concurrentiegevoelige gegevens van het bedrijf te delen. Niet als je er werkt, maar ook niet als je er niet meer werkt.
Houd je je niet aan de geheimhouding dan kan je werkgever je een boete opleggen. Dit heet ook wel een boeteclausule. Ook kan je werkgever je om die reden willen ontslaan. Maar dat moet wel via de kantonrechter.
Ben je al uit dienst en geef je vertrouwelijke informatie door, bijvoorbeeld aan je nieuwe werkgever? Dan kan je eerdere werkgever toch nog vragen een schadevergoeding of boete te betalen.
Ook zonder geheimhoudingsbeding moet je sommige informatie uit je bedrijf voor je houden. Als je weet dat het delen van een bedrijfsgeheim nadelig is voor je werkgever, dan mag je dit niet doen. Doe je dat toch, dan zit je fout en kan je werkgever je om een schadevergoeding vragen.
Je werkgever betaalt een opleiding, cursus of studie voor je. Als jij snel daarna bij het bedrijf weggaat, dan wil je werkgever (een deel van) de studiekosten terug. Want hij heeft geld in je gestoken en kan geen gebruik meer maken van je kennis. Afspraken hierover staan in een studiekostenbeding. Een studiekostenbeding heet ook wel studiekostenregeling of studiekostenovereenkomst.
Deze afspraken moet je werkgever op papier zetten en het moet ondertekend zijn door jou.
In je cao kunnen standaardregels staan voor een studiekostenbeding. Kijk in je cao of dit bij jou het geval is.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Werk jij al langere tijd meer uren dan in je contract staat? Dan kun je je werkgever vragen om het aantal uren aan te passen. Doe je dat niet, dan mis je mogelijk loon als je ziek wordt en bouw je minder verlofuren op.
Heb je in de afgelopen 13 weken steeds meer uren gewerkt dan in je contract staat? Dan ontstaat een rechtsvermoeden dat je arbeidsomvang (het aantal uren in je contract) eigenlijk het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 13 weken moet zijn. Je werkgever moet dan de uren in je contract aanpassen naar dat gemiddelde aantal uren.
Het kan zijn dat je werkgever je urenclaim weerlegt. Bijvoorbeeld omdat er van tevoren duidelijk is aangegeven dat de extra uren die je hebt gewerkt maar voor een bepaalde ingeperkte periode zijn. Bijvoorbeeld bij vervanging van een zwangere collega.
Wat moet je dan doen om die uren te claimen? Stuur je werkgever een brief of mail waarin staat dat je de afgelopen periode steeds meer hebt gewerkt dan het aantal uren in je arbeidsovereenkomst. En vraag of hij je contract wil aanpassen naar het gemiddelde aantal uren.
Je kunt dat doen door deze voorbeeldbrief in te vullen en op te sturen.
Je mag vanaf 16 jaar zelf je arbeidsovereenkomst tekenen. Ben je jonger, dan heb je toestemming nodig van je ouders of je voogd. Zij moeten dan ook hun handtekening onder je contract zetten.
Hebben zij dit nog niet gedaan als jij 4 weken of langer werkt, dan mag je baas ervan uitgaan dat zij stilzwijgend toestemming hebben gegeven.
Je ouders bepalen tot je 16e mee welke werkzaamheden jij mag verrichten. Dat laten zij dan vastleggen in je contract.
Je mag ander (betaald) werk doen naast je baan, als je hiervoor toestemming hebt van je werkgever. Hij kan het je ook verbieden.
Je baas kan zo’n verbod op nevenwerkzaamheden (een zogeheten nevenwerkzaamhedenbeding) opnemen in je arbeidsovereenkomst. Een verbod tot nevenwerkzaamheden mag in iedere arbeidsovereenkomst opgenomen worden, maar het mag niet onredelijk bezwarend zijn. Dat betekent dat een voorwaarde te veel alleen in het voordeel is van de werkgever.
Een belangrijke reden van je werkgever om een verbod voor nevenwerk op te leggen, is dat hij niet wil dat je uitgeput op je werk verschijnt, omdat je er iets naast doet.
Houd je je niet aan het verbod, dan kun je een boete krijgen. Of in het ergste geval: kun je ontslagen worden.
Nee, wij raden het af om een ontbindende voorwaarde af te spreken in je arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat je met je werkgever afspreekt dat je contract automatisch eindigt als een bepaalde voorwaarde zich voordoet. Bijvoorbeeld als je een bepaalde opleiding niet haalt. Dan wordt jouw arbeidsovereenkomst beëindigd.
Wij raden het af, omdat er veel onduidelijk is over de geldigheid van een ontbindende voorwaarde en het zorgt voor onzekerheid bij de werknemer.
Een ontbindende voorwaarde moet voldoen aan de volgende eisen:
Houd je werkgever zich niet aan de regels van de ontbindende voorwaarde, dan kan hij je arbeidsovereenkomst niet beëindigen. Dat betekent dat je loon en werk van je baas kan vorderen, ook over de periode na de ongeldige beëindiging.
Ja. Bij overlijden eindigt automatisch de arbeidsovereenkomst. Dit geldt zowel voor een contract voor bepaalde, als voor onbepaalde tijd. Jouw nabestaanden hebben recht op een overlijdensuitkering. Dit is je volle maandloon. In je cao staat of je nabestaanden recht hebben op een langere uitkering.
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: