Als je werkt heb je recht op een vast aantal vakantiedagen per jaar. Er zijn vaste regels voor het opnemen en aanvragen van vakantie.
Je vakantiedagen zijn verdeeld in wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Voor beide soorten vakantiedagen gelden verschillende regels.
Ieder jaar heb je recht op minimaal 4 keer je wekelijkse arbeidsduur aan vakantie. Werk je 40 uur per week? Dan heb je dus recht op 160 uur. Dat zijn 20 vakantiedagen. Dit zijn je wettelijke vakantiedagen.
Wettelijke vakantiedagen 6 maanden geldig tenzij anders afgesproken
In het burgerlijk wetboek staat dat de wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli van het daaropvolgende jaar, tenzij er in de cao of schriftelijke overeenkomst een langere verval- of verjaringstermijn is afgesproken.
Wettelijke vakantiedagen langer dan 6 maanden geldig
Je wettelijke vakantiedagen blijven langer geldig dan 6 maanden en verjaren pas na 5 jaar als je niet in staat was je wettelijke vakantiedagen op tijd op te nemen. Bijvoorbeeld omdat je daarvoor te ziek was. Of omdat je werkgever het je onmogelijk maakte om (genoeg) vakantie op te nemen.
Uit een arrest van het Europese Hof van Justitie blijkt dat de werkgever een inspanningsplicht heeft de werknemer volledig en tijdig te informeren over het verval van de vakantiedagen. Jij als werknemer moet bewust zijn van het feit dat vakantiedagen komen te vervallen als je ze niet tijdig (voor 1 juli) opneemt. Gebeurt dit niet, dan vervallen de wettelijke vakantiedagen niet per 1 juli van het daaropvolgende jaar.
Wettelijke vakantiedagen mag je niet laten uitbetalen. Alleen aan het eind van je contract is dit wel toegestaan.
Vaak heb je recht op extra vakantiedagen bovenop je wettelijke dagen. Die extra dagen worden afgesproken in je cao, contract of bedrijfsreglement. Dit zijn je bovenwettelijke vakantiedagen. Werk je 40 uur per week en krijg je 25 vakantiedagen? Dan heb je dus 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
Bovenwettelijke vakantiedagen 5 jaar geldig
Wil je je bovenwettelijke vakantiedagen opsparen? Dat kan! Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verdwijnen ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen.
Soms blijven je bovenwettelijke vakantiedagen langer geldig dan 5 jaar. Maar alleen als dat vastligt in je individuele arbeidscontract of cao.
Bovenwettelijke vakantiedagen kun je laten uitbetalen door je werkgever.
Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
In sommige situaties mag je werkgever jouw vakantieaanvraag weigeren. Hij mag alleen weigeren als het bedrijf door jouw verlof in grote problemen komt. Hij altijd goede redenen geven voor zijn weigering. Doet hij dat niet? Vraag dan schriftelijk om uitleg.
Je baas heeft 2 weken de tijd om jouw vakantieaanvraag te weigeren. Weigert hij je vakantie meer dan 2 weken na jouw aanvraag? Dan mag je gewoon op vakantie in de periode die je hebt aangevraagd.
Het kan voorkomen dat je werkgever jouw al goedgekeurde vakantie intrekt. Dit mag als het bedrijf door jouw verlof in grote problemen komt. Heb je al een vakantie geboekt en moet je toch komen werken? Dan kan je werkgever opdraaien voor de kosten die je al gemaakt hebt.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Ja, dat gebeurt in de eindafrekening. Een eindafrekening is een afrekening die je krijgt bij het einde van je dienstverband. Hierin staan betalingen waar je nog recht op hebt, zoals loon, vakantiedagen en vakantietoeslag. Hiervan worden nog loonheffing en premies werknemersverzekering afgetrokken. Je werkgever moet zorgen voor de eindafrekening.
Nee. In de wet staat dat opname van vakantie met instemming van de werknemer moet gebeuren. Een werkgever kan je dus nooit verplichten om vakantiedagen op te nemen.