Hoogte van je loon als er geen cao is

Werk je in een bedrijf dat geen cao heeft? Dan kun je de hoogte van je loon vinden in de arbeidsovereenkomst. Soms heeft een bedrijf een aparte regeling met afspraken over je loon. Je hebt in ieder geval recht op het wettelijk minimumloon.

Wettelijk minimumloon

Als er geen cao is, moet je werkgever jou tenminste het wettelijk minimumloon betalen. Ook heb je recht op vakantiegeld (volgens de wet is dat tenminste 8% van je jaarsalaris)

Ben je jonger dan 21 jaar? Je hebt dan recht op het minimumjeugdloon. Je loon is dan lager dan de loonschaal in je functie. Hoe lager je leeftijd, hoe lager je loon. Vanaf 21 jaar moet je volgens de normale schaal worden betaald en ontvang je tenminste het wettelijk minimumloon.

Personeelsregeling

Afspraken over je loon kunnen ook staan in een personeelsregeling. Dit is een aparte regeling die alleen geldt voor jouw bedrijf. Soms is zo’n regeling opgesteld in overeenstemming met de ondernemingsraad.

Vraag de regeling op bij je leidinggevende of de ondernemingsraad. Informeer ook bij je collega’s wat zij verdienen. Zo kun je je werkgever confronteren met de verschillen en vragen waarom jij minder loon krijgt.

Kom in actie voor een cao!

In jouw bedrijf is er geen cao. Dat betekent dat je geen recht hebt op een cao-loon. Wist je dat het cao-loon vaak veel hoger is? Kom samen met je collega’s in actie. Word lid van de FNV. Hoe meer leden er bij een bedrijf zijn, hoe eerder de FNV een cao met jouw werkgever kan afspreken.

Kom je er niet uit met je werkgever?

Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!

Word lid en krijg direct advies!

Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen:

• Persoonlijk advies over werk en loopbaan
  • Hulp bij letselschade en beroepsziekte
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting met je ledenpas bij o.a. Kras, Ben en UnivĂ©
  • Invloed op je arbeidsvoorwaarden
  • Een goede cao voor jouw sector