Arbeidstijden zijn de uren die je werkt in opdracht van je werkgever. Dat kan ook een cursus zijn die je verplicht moet doen. In de Arbeidstijdenwet staat precies beschreven hoe lang je mag werken en wanneer je recht hebt op pauze of rust. Uitzonderingen staan in het Arbeidstijdenbesluit.
Onder arbeidstijd vallen de uren die je werkt in opdracht van je werkgever. Daar kan bijvoorbeeld ook een cursus onder vallen, als je werkgever je verplicht om die cursus te volgen. De uren die je per week of per jaar werkt heten de arbeidsduur. In de Arbeidstijdenwet staat precies beschreven hoe lang je mag werken en wanneer je recht hebt op pauze of rust. In het Arbeidstijdenbesluit staan de uitzonderingen op deze wet.
Er zijn vaste afspraken over aantal uur dat je per dag en week mag werken en hoeveel rusttijd je moet nemen. Deze staan in de Arbeidstijdenwet (ATW). Alleen over nachtdiensten mogen andere afspraken gemaakt worden. Die staan dan in je cao. Ook kunnen er afspraken over arbeidstijden zijn tussen je werkgever en de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
Kijk voor alle afspraken ook in je cao en je contract of arbeidsovereenkomst. Vraag ook na of er afspraken zijn met de or of pvt.
Op de Arbeidstijdenwet zijn uitzonderingen. De afspraken kunnen per bedrijfstak verschillen. De uitzonderingen staan in het Arbeidstijdenbesluit (ATB). Sommige uitzonderingen zijn algemeen en sommige gelden voor een bepaalde sector.
Bespreek het eerst zelf met je werkgever. Kijk of je het samen kunt oplossen. Werk je bij een groter bedrijf, dan kun je ook de ondernemingsraad (or) inschakelen.
De Inspectie SZW voert regelmatig controles uit op naleving van de regels. Denk je dat je werkgever de regels overtreedt? Dan kun je dat (anoniem) melden bij de Inspectie. Als blijkt dat je werkgever dat doet, dan kan hij een boete krijgen. Blijft het bedrijf in de fout gaan, dan kan de Inspectie naar de rechter gaan.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Je wilt een andere wekelijkse rustdag dan de zondag, vanwege je geloof of levensovertuiging. Dan gelden dezelfde regels voor die dag als voor de zondag. Je moet hiervoor wel een schriftelijk verzoek doen bij je werkgever. Je werkgever kan dit verzoek in principe niet weigeren.
Je werkgever hoeft tijdens de ramadan geen speciale maatregelen voor je te treffen. Wel mag je verwachten dat hij rekening met je houdt. Je kunt bijvoorbeeld vragen om later te beginnen met werken, dan kun je een beetje uitslapen. Of juist eerder, zodat je vroeger naar huis kunt.
Doorwerken in je pauze is ook een optie. Dat mag alleen als je per dag niet langer werkt dan 5,5 uur per dag. Als je meer dan 5,5 uur werkt op een dag, dan schrijft de wet voor dat je minimaal een half uur moet pauzeren. Deze pauze is bedoeld om tijdens je werk even uit te rusten. Of je in je pauze eet en drinkt, of juist niet, maakt dan ook niet uit. Deze pauze mag niet worden overgeslagen.
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: