Je kunt een ontslagvergoeding krijgen bij ontslag. Dit wordt ook wel transitievergoeding genoemd. Het maakt niet uit of je een vast contract had of een tijdelijk contract. En zelfs als je uitzendkracht bent, heb je recht op een transitievergoeding bij ontslag.
Je kunt maximaal € 84.000 (in 2021) krijgen. Tenzij je per jaar meer verdient dan dat bedrag. Dan is je transitievergoeding maximaal 1 jaarsalaris. Je kunt meer afspreken in een vaststellingsovereenkomst. Daarin staan de afspraken die je met je werkgever maakt, als je met wederzijds goedvinden ontslag neemt. De FNV kan met je werkgever ook een hogere vergoeding afspreken in een sociaal plan.
Je krijgt per gewerkt jaar een transitievergoeding van 1/3 maandsalaris. Heb je meer of minder dan 1 jaar gewerkt? Dan krijg je voor die gewerkte maanden ook een vergoeding op basis van 1/3 maandsalaris.
Op Rijksoverheid.nl vind je een berekening
Je betaalt altijd belasting over je ontslagvergoeding. De hoogte van de belasting wordt bepaald door wat je ermee gaat doen. Bijvoorbeeld: stoppen in een spaarrekening of beleggingsrekening.
Let op: Je betaalt geen belasting over je ontslagvergoeding, als je het geld gebruikt voor een opleiding of outplacementtraject.
Je ontslagvergoeding wordt niet gekort op je WW-uitkering.
Let op: voor het UWV gaat je ontslag in volgens de opzegtermijn die in de wet staat of in je contract. Spreek je met je werkgever een eerdere einddatum af (bijvoorbeeld bij een ontslag met wederzijds goedvinden), dan heb je niet eerder recht op WW.
Ook uitzendkrachten hebben vaak recht op een transitievergoeding. Veel uitzendbureaus geven de ontslagvergoeding pas, als je erom vraagt. Met onze voorbeeldbrief kun je de transitievergoeding opvragen.
Als je ontslag neemt, krijg je van je baas een eindafrekening. Je vindt hierin het salaris waar je nog recht op hebt, maar ook vakantiegeld, opgebouwde eindejaarsuitkering en nog openstaande vakantiedagen.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!