Opzegverbod: je baas mag je niet ontslaan

Je werkgever mag je in sommige gevallen niet ontslaan. Dan geldt een zogeheten opzegverbod. Je bent bijvoorbeeld ziek of zwanger.

Wanneer mag je niét ontslagen worden?

• Je baas mag je niet ontslaan tijdens de eerste 2 jaar van je ziekte.
  • Als het UWV de periode (van 2 jaar) heeft verlengd, zodat je je loon krijgt doorbetaald als je werkgever niet genoeg heeft gedaan om je te helpen met terugkeren naar je werk (re-integreren)
  • Als je zwanger bent of (vlak) na je zwangerschap.
  • Ga je na je bevalling weer aan het werk, dan geldt het opzegverbod nog 6 weken.
  • Omdat je lid bent van een vakbond, of activiteiten uitvoert voor een vakbond.
  • Als je lid bent van de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
  • Als je gebruikmaakt van verlof bij adoptie (of pleegkind in huis nemen), kortdurend zorgverlof, langdurend zorgverlof of ouderschapsverlof.
  • Als je niet wilt werken op zondag.
  • Als je bedrijf wordt overgenomen door een ander bedrijf.

Wanneer mag je wél ontslagen worden?

Wil je werkgever je toch ontslaan terwijl je ziek bent, zwanger, lid van de vakbond of in een andere situatie waarin een opzegverbod geldt? Zorg er dan voor dat de rechter dit zo snel mogelijk ongeldig verklaart. Je kunt je ontslag in zo’n geval binnen 2 maanden nietig laten verklaren. Je behoudt dan je recht op werk en loon, ook voor de periode die achter je ligt.

Kom je er niet uit met je werkgever?

Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!

Word lid en sta sterker in je (werk)schoenen

• Invloed op je arbeidsvoorwaarden
  • Een goede cao voor jouw sector
  • Altijd hulp bij een toekomstig arbeidsconflict