Ontslag op staande voet krijg je niet zomaar. Je hebt je dan vaker ernstig misdragen. Denk aan diefstal, fraude, seksuele intimidatie of het gebruik van geweld. Ook altijd te laat komen op je werk, kan een reden zijn voor ontslag op staande voet.
Je werkgever mag je niet zomaar op staande voet ontslaan. Hij moet voldoen aan voorwaarden:
Ben je op staande voet ontslagen? Doe dan binnen 2 maanden een verzoek bij de kantonrechter om het ontslag te laten vernietigen. De kantonrechter kijkt dan of het ontslag op staande voet terecht is.
Let op: 2 maanden is echt kort. Neem daarom meteen contact met ons op voor juridische bijstand. Wij helpen je met je verzoekschrift.
Je krijgt geen WW-uitkering bij ontslag op staande voet. Wel kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. Als de kantonrechter het ontslag onterecht vindt, maar je contract wel ontbindt, dan heb je wel recht op een WW-uitkering.
Als je pech hebt, vraagt je werkgever van jou een schadevergoeding. Je hebt bijvoorbeeld van je baas gestolen. Heb je een vast of tijdelijk contract dat je tussentijds kunt opzeggen, dan is deze vergoeding gelijk aan het loon dat je zou hebben gehad over je opzegtermijn. De kantonrechter kan die vergoeding verlagen.
Dat kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld als je werkgever je bedreigt of mishandelt.
Let op: Overleg altijd eerst met ons voor je zelf ontslag neemt op staande voet. Wij kunnen je situatie bekijken en adviseren wat je het beste kunt doen. Ben je bedreigd of mishandeld door je werkgever, dan kun je ook aangifte doen en je ziekmelden. Neem ook dan meteen contact op met de FNV. Wij kunnen voor je bemiddelen.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!