Succes valt niet uit de lucht, daar moet je hard voor werken. Dat doen wij als FNV iedere dag, samen met jou en je collega’s. Zo kregen we de laatste tijd samen een heleboel voor elkaar. Op andere plekken zijn we er nog niet. Kijk waar we goede cao’s afsloten en waar we nog flink aan de bak moeten.
De mensen in de distributiecentra van Etos verdienen een bokaal voor hun doorzettingsvermogen. Zij knokten hun lonen omhoog met 6,75%. ‘Een prachtig resultaat’, zegt FNV-bestuurder Ali Aklalouch, ‘dat we samen hebben bereikt door niet op te geven.’
Ook bij ProRail een nieuwe cao, met een loonsverhoging van 6%. Daarmee kwam een einde aan 10 maanden van zeer moeizame gesprekken. ‘Iedereen krijgt er minstens € 160 per maand bij’, zegt onze bestuurder Jacqueline Lohle. Dat is eindelijk de waardering die deze zeer betrokken mensen van hun werkgever verlangden.
Let maar eens op: je ziet straks alleen maar lachende gezichten als je vliegt met KLM. Want we regelden met de stewards en de stewardessen 7% meer salaris voor hen. Verder blijven ze delen in de winst van onze koninklijke vliegtuigmaatschappij.
3% in juli 2018 en nog eens 2% een jaar later. Dat kreeg je al als je werkt bij het Rijk. Nu is daar bij je eerste salaris van dit jaar nog eens 2% bijgekomen. En we zitten heus niet stil: over een paar maanden gaan we alweer praten over een nieuwe cao.
Onze leden bij de betonpompbedrijven staken hun duim omhoog voor hun nieuwe cao. Waarom? Nou, ze krijgen niet alleen meer geld (3,75%), ook maakten we afspraken die deze mensen met hun zware beroep helpt om zo lang mogelijk gezond en met plezier te werken.
De mensen in de Technische Groothandel zijn woest. Die werken zich de blubber en hun werkgevers maken daarom dikke winsten. Toch zien de werknemers daar bitter weinig van terug. Sterker: naast een bedroevende loonsverhoging raken ze ook nog hun toeslagen kwijt. Echt niet! Het geduld is op na 9 maanden onderhandelen. Overal in het land leggen de medewerkers van deze sector hun werk neer.
5% meer loon voor iedereen die werkt in een callcenter. Dat is toch wel het minste, vinden wij. Want in deze sector hebben ze er al jaren geen cent bij gekregen. Ook waarschuwen we de medewerkers: teken niet voor een nieuwe contract! Vraag ons eerst om advies.
Respect en waardering: dat vragen de mensen in de Transport & Logistiek. Maar ook na 3 keer onderhandelen staan ze met lege handen. Hun werkgevers knikken instemmend, zeggen dat ze de problemen zien. Maar oplossingen: die mogen niks kosten. Daar doen wij het dus niet voor. Half februari gaan we weer om tafel.
De economische situatie is onzeker. En misschien komt er in de bouw weer een crisis door de problemen met stikstof en PFAS. Dus tja, een nieuwe cao mag eigenlijk niet te veel kosten, zeggen de werkgevers in de afbouw. Zij willen geen verslechteringen en dat is al fijn. Maar niet genoeg. De werkenden in de sector moeten er gewoon op vooruitgaan. Met onder andere meer loon en een goede regeling als ze eerder willen stoppen met werken. Wordt vervolgd.
Wie ons lijstje voorstellen naast die van Bo Geboortezorg legt, ziet het meteen: die cao Kraamzorg is er voorlopig nog niet. De werkgevers bieden amper aanknopingspunten voor goede afspraken. Wij vinden dat de kraamverzorgenden minstens 5% meer loon verdienen. Verder willen wij vergoeding van al hun reistijd en dat ze hun wachtdiensten betaald krijgen als contracturen.
Meer lezen over wat wij bij de FNV allemaal voor en met jou doen en wat we samen bereiken? Ga dan naar ons nieuwsoverzicht op fnv.nl.