In de cao van Bouw & Infra vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.
Looptijd: 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022
Meer informatie over het tijdspaarfonds en het tijdspaarfondsformulier vind je op onze website. Staat daar niet het antwoord op je vraag? Dan kun je ook contact opnemen met een vakbondsconsulent bij jou in de buurt. Als je nog geen vakbondsconsulent hebt dan kun je een afspraak maken via ons Contactcenter.
Als je 55 jaar of ouder bent, dan kun je aan je werkgever vragen om een 4-daagse werkweek (32 uur). Verder gelden er voor bouwplaatsmedewerkers andere regels (cao artikel 26a) dan voor uta-medewerkers(cao artikel 26b).
In je cao staan afspraken hierover. Tijdens je ziekte bouw je wel wettelijke vakantiedagen op. De opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen stopt na 6 maanden.
Let op: wettelijke vakantiedagen die je meeneemt naar een volgend kalenderjaar vervallen per 1 juli van dat jaar. Kon je ze vanwege ziekte echt niet opnemen, dan geldt een uitzondering.
Ja, je werkgever mag het bedrijf in de zomer sluiten. Dat moet hij dan wel doen in overleg met de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt). Als jij ook nog verlof wilt opnemen buiten de collectieve sluiting in de zomer dan moet je werkgever dat goedkeuren, als je nog verlofuren hebt.
Als je onder de cao Bouw & Infra valt, kun je terecht bij Mijnloopbaancoach. Kijk voor meer informatie op www.mijnloopbaancoach.net of bel 088 - 080 88 80 of mail naar: info@mijnloopbaancoach.net.
Als je werkgever:
Begin 2019 kun je ook onze nieuwe weer-app downloaden.
Voor cao Bouw & Infra geldt het volgende:
Samen met jou vult de vakbondsconsulent de papieren voor het Garantiefonds in.
Bouw je pensioen op bij bpfBOUW? En werk je in een van de volgende branches: Bouwnijverheid, Afbouw, Timmerindustrie, Bikudak, Natuursteen, Betonmortelindustrie of Baksteenindustrie? Dan kun je als FNV-lid terecht bij een van onze pensioenconsulenten. Een afspraak maken kan via ons Contactcenter.
Reiskosten zijn de kosten die je vergoed krijgt voor woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer. Reis je met een ander vervoermiddel, dan is dit een vastgestelde kilometervergoeding.
Reisuren zijn de uren die je onderweg bent van je huis naar je werk en terug. Hiervoor is in de cao Bouw & Infra (art. 51) een vergoeding afgesproken.
Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een contract waarin afspraken staan die wij als vakbond hebben gemaakt voor jou en je collega’s. Dit zijn afspraken over je loon, werktijden, toeslagen, vakantie, scholing, pensioen.
Cao betekent letterlijk: collectieve arbeidsovereenkomst. Collectief betekent dat de afspraken in een cao gelden voor álle werknemers in een sector of een bedrijf.
Een sector-cao geldt voor een hele sector, bijvoorbeeld de bouw en de metaal.
Een sector-cao geldt allereerst voor jou als je lid bent van een organisatie die de cao heeft afgesloten: een vakbond of een werkgeversorganisatie. Maar wij vragen altijd aan de minister van Sociale Zaken of die wil zorgen dat álle bedrijven in de sector de cao toepassen. De minister moet de cao hiervoor algemeen verbindend verklaren. Vanaf de datum waarop de minister deze algemeen verbindend verklaring (AVV) afgeeft, geldt de cao voor alle bedrijven en werknemers in de sector.
Een cao heeft meestal een looptijd van 1 of enkele jaren, maar nooit meer dan 5 jaar. Is er na afloop van die periode nog geen nieuwe cao, dan blijft de oude cao toch gelden.