Ben je langdurig niet is staat om je werk uit te voeren en zijn er geen passende mogelijkheden om te re-integreren binnen de organisatie van je werkgever? Dan komt re-integratie bij een andere werkgever in beeld. Dit heet re-integratie 2e spoor, of in het kort het tweede spoortraject. In het kader van de re-integratie ben je verplicht daaraan mee te werken. Maar er zijn natuurlijk veel regels aan verbonden.
Op deze pagina zetten we de hoofdzaken voor je op een rijtje. Gelukkig kan de FNV je bij een tweede spoortraject als lid goed ondersteunen. Meer over re-integratie en wat daar bij komt kijken lees je ook in ons e-book 'Langdurig ziek'. Of in onze checklist Succesvol en gezond re-integreren.
Download de checklist succesvol en gezond re-integreren
Tijdens een re-integratie traject wordt in eerste instantie gekeken of er passend werk voor je gevonden of georganiseerd kan worden bij je huidige werkgever. Dit kan een (onder)deel je huidige werk betreffen, maar er kan ook gekeken worden naar ander werk bij je werkgever. Dit wordt het eerste spoortraject genoemd.
Binnen dit eerste spoortraject wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheid om je werk aan te passen, voorzieningen te treffen rondom je werkplek, je werk deels te hervatten of door jouw diensten op andere werktijden in te plannen. Deze mogelijkheden worden opgenomen in het Plan van Aanpak van je re-integratie.
Is re-integratie bij je huidige werkgever (1e spoor) echter niet mogelijk? Dan komt re-integratie bij een andere werkgever (2e spoor) in beeld.
Binnen de verzuimbegeleiding kunnen het eerste spoor en het tweede spoor in bepaalde gevallen ook gelijktijdig worden ingezet. Wanneer het tweede spoor start moet echter wel duidelijk terugkomen in het in het re-integratiedossier. De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige geeft aan of het tweede spoor moet worden opgestart.
Wanneer het eerste spoor niet haalbaar blijkt is het opstarten van een tweede spoortraject wettelijk verplicht voor je werkgever. Dit tweede spoortraject kan al in de eerste week van je re-integratietraject (dat is 8 weken na je eerste ziekteverzuim) worden opgestart. De uiterlijke start is de 52ste week van je arbeidsongeschiktheid. Meestal wordt een tweede spoortraject afgerond binnen één jaar en uiterlijk binnen twee jaar.
Dit zijn de stappen die je kunt verwachten in een tweede spoortraject
Download model detacheringsovereenkomst
In 2016 heeft de minister aangegeven dat de werkgever kan af te zien van re-integratie in het tweede spoor indien de bedrijfsarts daartoe adviseert. In dat geval blijft een loonsanctie uit.
Bij een tweede spoortraject krijg je met veel dingen te maken. De re-integratieconsulent vertelt wat je te wachten staat en is een speciaal opgeleide vrijwilliger van de FNV. Naast advies kan de re-integratieconsulent je al FNV-lid ook coachen bij je gesprekken met je werkgever, bedrijfsarts en het UWV. Zo sta jij ook tijdens ziekte sterker in je werkschoenen. Ben je geen lid, dan kun je lid worden om hulp te krijgen.
Lees meer over het maken van een afspraak
Je baas mag je niet ontslaan tijdens je re-integratie. Dan geldt een zogeheten opzegverbod. Wel zijn er uitzonderingen.
Neem ook nooit zelf ontslag, als je ziek bent. Je hebt bij een vast dienstverband recht op twee jaar loondoorbetaling, dat verspeel je dan. Bij een tijdelijk contract heb je in ieder geval recht op loon tot het eind van je contract. Ook na die twee jaar heb je nog steeds recht op een ontslagvergoeding. Ook kun je in de problemen komen als je een uitkering gaat aanvragen. Let op: Dringt je werkgever aan op ontslag tijdens ziekte of overweeg je toch zelf ontslag te nemen, neem altijd contact op met de FNV, de gevolgen kunnen enorm zijn.
Nog een paar handige weetjes om af te sluiten:
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!