Als je levensbedreigend of chronisch ziek wordt, komt er veel op je af. Je kan (en wilt) soms niet meer de dingen doen die je voor je ziekte wel deed. Dit geldt ook voor je werk. Het is belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn.
Je staat voor de keuze: ziekmelden of door blijven werken? Meld je je ziek? Zorg dan dat je dit volgens de regels doet. Je kunt ook besluiten om je pas ziek te melden, als je merkt dat het werk te zwaar wordt. In beide situaties is het verstandig dat je weet wat je rechten en plichten zijn bij ziekte en ziekmelding. Lees ook alles over jouw rechten en plichten bij langdurige ziekte en re-integratie in ons E-book.
Het is een hardnekkig misverstand om te denken dat je als zieke werknemer niet ontslagen kunt worden. Je bent tijdens je ziekte over het algemeen wel beter beschermd tegen ontslag. Maar een absoluut ontslagverbod tijdens ziekte bestaat niet.
Als je gaat solliciteren terwijl je ziek bent, heb je de volgende rechten en plichten:
Ben je partner, of gezins- of familielid van iemand met een chronische of levensbedreigende ziekte? Dan is dit voor jou ook een heel ingrijpende periode. In de wet Arbeid en Zorg zijn verlofmogelijkheden opgenomen waar je gebruik van kunt maken. Denk aan kortdurend en langdurend zorgverlof. Dit valt vaak onder mantelzorg. Of en hoe je daar gebruik van kunt maken, staat vaak in de cao van je bedrijf of sector.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Nee, als je ziek bent, hoef je niet te werken. Je baas kan je daar niet toe verplichten. Wel moet je er alles aan doen om weer aan het werk te gaan (re-integreren noemen wij dat).
Als je werkgever je dwingt om te werken bij ziekte, maak dan een afspraak bij de bedrijfs- of arbo-arts. Die bepaalt of je ziek bent en in staat bent om te werken.
Het kan zijn dat je het niet eens bent met het advies van de bedrijfs- of arbo-arts. Hij vindt bijvoorbeeld dat je best weer kunt werken, maar jij voelt je nog te ziek.Geef dan duidelijk aan dat je je nog te ziek voelt.
Kom je er niet uit?
Neem dan contact op met de FNV.
Als je contract afloopt terwijl je ziek bent, moet je baas een Ziektewetuitkering voor je aanvragen. Controleer altijd of je ziekmelding en de aanvraag goed zijn doorgekomen bij het UWV.
De uitkeringsinstantie laat je binnen 4 weken weten of je in aanmerking komt voor een Ziektewetuitkering en hoe hoog deze zal zijn. Je eerste uitkering krijg je binnen 4 weken na je ziekmelding. Het UWV begeleidt je tijdens je re-integratie.
Ben je weer beter? Meld dit dan binnen 48 uur aan het UWV en vraag meteen een WW-uitkering aan.
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: