Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Mars en demonstratie voor eerlijke verdeling van de welvaart

Dag van de Arbeid zondag 1 mei (Utrecht)

portret Annika Heerekop
Door Annika Heerekop 29 april 2022

Na twee jaar online vieringen, organiseert vakbond FNV weer een fysieke demonstratie op de Dag van de Arbeid. Aanstaande zondag 1 mei zullen duizenden vakbondsleden een mars lopen van de Jaarbeurs naar het Julianapark in Utrecht, waar tot 17:00 uur de Dag van de Arbeid wordt gevierd met een vol en inspirerend programma.

Dag van de Arbeid

Stop de scheefgroei

Het thema dit jaar is het stoppen van de scheefgroei in Nederland. We zijn als land nog nooit zo rijk geweest, maar die rijkdom zien de meeste Nederlanders niet terug in hun portemonnee. Een steeds groter deel van onze welvaart gaat naar bedrijven en aandeelhouders en een steeds kleiner deel naar werkenden (werknemers en zzp’ers). FNV roep tijdens deze dag op voor hogere lonen (minimaal 14 euro per uur) en het eerlijker belasten van winsten en vermogens.

Tuur Elzinga, voorzitter FNV: ‘Zondag komen we in actie voor een eerlijker verdeling van de welvaart en daarvoor moeten de lonen echt omhoog. Het is toch te gek voor woorden dat ons land steeds rijker wordt, maar veel mensen juist armer?! Het geld hoopt zich op bij grote bedrijven en een kleine groep veelverdieners. Ook in coronatijd hebben vele Nederlandse bedrijven het goed gedaan en keerden volgens recent FNV-onderzoek in 2021 meer dividend uit. Een ruime verdubbeling ten opzichte van 2019. Maar velen hielden voor hun eigen werknemers de hand op de knip. Wij staan niet toe dat zij niet hun eerlijke deel betalen. Die scheefgroei moet worden aangepakt!’

Praktische informatie

12:30 uur: verzamelen op het Jaarbeursplein in Utrecht
13:00 uur: vertrek van de mars door Utrecht
14:30 uur: start programma in het Julianapark in Utrecht
17:00 uur: einde programma

Programma

De demonstranten verzamelen om 12.30 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht en lopen in een mars dwars door de stad naar het Julianapark. Hier wacht vanaf 14.30 uur een vol en divers programma. Zo wordt 100 jaar vakbeweging gevierd met het muziekstuk ‘Vogelvrijheid’ van twee studentenkoren. Ook wordt er gesproken over onze actieplannen tegen de ontkoppeling van de AOW. En voor het tweede jaar op rij wordt op de Dag van de Arbeid de Herman Bode Award uitgereikt aan het beste FNV-actietraject van het jaar. Bezoekers kunnen ter plaatse stemmen. Ook staan er diverse stands waar verschillende sectoren en netwerken zich presenteren.

De dag wordt afgesloten met de verhalen van de werkvloer en een toespraak van FNV-voorzitter Tuur Elzinga.