Blijf in balans: voorkom werkstress

Week van de Werkstress 2020

Redactie
Door Redactie 19 november 2020

Slapeloosheid, burn-out, een te hoge bloeddruk en hartklachten. 1 op de 3 werknemers meldt zich ziek door werkdrukgerelateerde klachten. Dat maakt werkstress beroepsziekte nummer 1. Breng balans in je werk door werkstress te verhelpen én voorkomen. Dat is het thema van de Week van de Werkstress 2020.

Een rood, oranje en groen gezichtje

Is jouw werkdruk te hoog? Doe de test.

Ben je extreem vermoeid na een dag werken? Heb je moeite om je te concentreren, geen zin meer in je werk, of kun je je werk juist niet loslaten ’s avonds? Dat kan een teken zijn dat jouw werkdruk te hoog is. Met de vragen van de FNV Sneltest Werkdruk meet je jouw werkdruk. De test duurt een paar minuten om in te vullen. Denk je dat je hele team, afdeling of organisatie last heeft van een te hoge werkdruk? Dan kun je de sneltest ook voor grotere groepen doen.

Doe de test

Werkstress verhelpen en voorkomen

Is je testscore oranje of rood? Dan is het tijd om iets te veranderen. Dit kun je zelf doen:

Ervaar je een te hoge werkdruk, ga dan op tijd in gesprek. Maak een afspraak en bedenk van tevoren wat je wilt bereiken. Je werkgever is wettelijk verplicht om problemen met werkdruk op te lossen, en wil dat waarschijnlijk ook graag. Als jij je werk niet af krijgt of ziek wordt, heeft je leidinggevende namelijk ook een probleem. Probeer daarom samen een oplossing te bedenken die voor jullie allebei werkt.

Gesprek goed voorbereiden? Lees de tips.

Samen sta je altijd sterker. Vraag aan je collega’s of zij ook last hebben van een te hoge werkdruk en stap samen naar je leidinggevende. Wil je hier iets meer hulp bij? Vul dan het formulier in, en bestel de FNV Werkdrukbox. Daarin vind je informatie, voorbeeldbrieven en campagnemateriaal om werkdruk onder de aandacht te brengen bij jouw werkgever.

Doe je zittend werk, zorg dan voor voldoende ‘beweegpauzes’. Ga bij een telefoontje bijvoorbeeld een stukje lopen. Of maak een wandeling tijdens je lunchpauze. De fysieke en mentale effecten van werkstress verminderen door beweging. Het belangrijkste is om tijdens je pauze je werk even los te laten. Dit kan door over niet-werkgerelateerde dingen te praten met je collega’s, door even naar buiten te gaan of iets ‘voor jezelf’ te doen. Zo reset je je hersenen en kun je na je pauze weer fris aan de slag.

Of je nu thuis werkt of niet, in veel sectoren is de werkdruk door corona een stuk hoger geworden. Bijvoorbeeld omdat je werkgever heeft moeten reorganiseren, en je minder collega’s hebt om dezelfde hoeveelheid werk te doen. Of omdat er meer werk is in jouw sector door de coronacrisis. Of omdat je woonkamer nu ook je werkruimte is. Het kan daarom moeilijk zijn om je werk los te laten, ook na werktijd.

Scheid werk en privé beter met deze tips:

  • Vergeet niet om te stoppen met werken. Dat klinkt misschien vreemd, maar op je werk zijn vertrekkende collega’s een mentaal signaal dat het tijd is om naar huis te gaan. Werk je thuis, zet dan bijvoorbeeld een wekker.
  • Houd je werktijden in de gaten, en kom voor jezelf op als je te vaak, te lang moet doorwerken
  • Ga na je werkdag even naar buiten, of doe iets waardoor je ontspant. Zo sluit je mentaal de werkdag af.
  • Eet in een andere ruimte dan waar je werkt. Zo voorkom je dat je in je vrije tijd met je werk bezig bent als je zit te eten.

Word lid en krijg direct advies!

Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen. Hoe meer collega’s er lid zijn, hoe sterker we staan. Meld een collega aan bij de FNV, en verdien zelf € 10.

Lid worden

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.