Een leefbare aarde, dat wil jij toch ook? Daarom moeten we anders leren omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen. Voor de FNV is ‘groen’ de norm. En betaalt de vervuiler.
Andere energie, minder broeikasgassen
Er verandert veel. Hoe we onze energie opwekken bijvoorbeeld, maar ook hoe we minder van de schadelijke broeikasgassen uitstoten en zorgvuldiger omgaan met materialen. Dit heeft allemaal gevolgen voor hoe we werken, wonen en reizen.
Van fossiele brandstoffen naar wind en zon
De overgang naar andere energiebronnen noemen we ook wel de energietransitie. Simpel gezegd gaan we van steenkool, olie en aardgas naar wind- en zonne-energie. Allemaal noodzakelijk willen we een leefbare planeet houden voor onszelf en onze kinderen en kleinkinderen.
Effect op werken
Niet alleen de techniek verandert, ook onze maatschappij. Banen zullen verdwijnen of veranderen en ook komt er veel nieuw werk bij. Daarnaast kan het veranderende klimaat vaker zorgen voor hete dagen, ook op het werk.
Wat doet de FNV?
De FNV zet zich in voor effectief en rechtvaardig klimaatbeleid. Dat doen we bij de politiek en bij werkgevers. En met resultaat! Zo hebben we gezorgd voor een Kolenfonds die werknemers opvangt bij sluiting van de kolencentrale.
Ook hebben de werknemers van Tata Steel samen met FNV een kansrijk plan voor ‘groen staal’ opgesteld. Bij pensioenfonds ABP hebben we met succes aangedrongen op fossielvrij beleggen. En onze lokale afdelingen zetten zich bijvoorbeeld in om energie-armoede tegen te gaan..
Een sterke vakbond bij jou op je werk
We willen dat er goed wordt gezorgd voor werknemers in sectoren die verdwijnen, zoals de fossiele industrie. Ook willen we alles goed geregeld bij de nieuwe banen die ontstaan en bij de bestaande banen die veranderen.
Dat je daarin gezond kunt blijven werken. Met een eerlijk contract, kwaliteit, een veilige werkomgeving en een fatsoenlijk inkomen. Dus doen we er als vakbond alles aan om nog sterker te worden op je werk.
Een eerlijke transitie
Het tegengaan van klimaatverandering is van levensbelang voor ons allemaal. Maar de kosten mogen niet op het bordje komen van de werkenden en hun gezinnen. Wat ons betreft vooral bij de vervuiler: de bedrijven die nog teveel uitstoten.
Ook huizen en gebouwen zullen moeten worden aangepast: meer isolatie en van het gas af. Voor huurders en huishoudens die dat zelf niet kunnen betalen, moet worden geregeld dat ook zij mee kunnen doen.
Meer weten?
In de volgende documenten staat de visie van FNV op het klimaatbeleid en de energietransitie.
Folder FNV-visie klimaatbeleid en energietransitie, korte versie (2019)
Aanpassing aan de klimaatverandering en de Arbeidsmarkt: een gids voor vakbonden
FNV-webinar Sustainable Development Goals (Youtube-filmpje zomer 2021)
FNV-webinar energietransitie (Youtube-filmpje begin 2022)