Veel bedrijven moeten hun werkzaamheden de komende jaren drastisch aanpassen. Klimaatbeleid en maatschappelijke druk verplicht hen steeds meer om uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen te verminderen. Maar of en hoe die omslag plaatsvindt, maakt nogal uit voor de werknemers. Daarom ontwikkelde de FNV, samen met Vlaamse vakbonden en milieuorganisaties, een aanpak om werknemers meer invloed te geven.
We onderzochten in de praktijk hoe werknemers het best grip en inspraak kunnen krijgen op de klimaattransitie van hun bedrijf. Daarvoor zijn acht vakbondsgroepen onder begeleiding aan de slag gegaan om te kijken wat werkt. De FNV ging aan de slag met twee Nederlandse groepen.
Lees de brochure 'Geleerde lessen van acht vakbondsgroepen'.
Om als werknemer zelf aan de slag te gaan binnen het bedrijf waar je werkzaam bent, is er een werkboek gemaakt. Zo kun je stapsgewijs zelf verandering in gang zetten.
Zo krijg je (door achtergrondinformatie en werkbladen) zicht op de huidige situatie in jouw bedrijf, de plannen van het bedrijf en wat die betekenen voor de toekomstbestendigheid. En vooral: hoe jij en je collega’s daar zelf invloed op kunnen uitoefenen.
Het werkboek is zelfstandig te gebruiken. Natuurlijk kan je ook begeleiding vragen van de vakbond. Twee groepen zijn al samen met de FNV aan de slag. In de toekomst is er mogelijk ruimte voor meer. Interesse? Neem contact op met de FNV-bestuurder in jouw sector.
Je kan ook zelfstandig aan de slag, en tegelijkertijd sparren met andere FNV-leden die ook aan de slag zijn op hun werkvloer! Meld je dan aan voor de werkgroep Bedrijven & Sectoren van het Netwerk Klimaat FNV.
Veel bedrijven moeten hun manier van werken de komende jaren flink aanpassen. Alle uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen moet fors omlaag. Dat is hard nodig voor een gezonde en veilige toekomst voor ons allemaal. Een bedrijf dat op tijd de omslag weet te maken, is klaar voor de economie en wetgeving van de toekomst. En kan rekenen op steun van omwonenden en de maatschappij.
Maar of en hoe die omslag plaatsvindt, maakt nogal uit voor de werknemers. Daarom hebben Nederlandse en Vlaamse vakbonden samen met milieuorganisaties de aanpak ontwikkeld om werknemers meer invloed te laten uitoefenen.
In het project trok de FNV samen op met Vlaamse vakbonden (ABVV, ACLVB, ACV, FNV), Reset.Vlaanderen en Vlaamse en Nederlandse milieuorganisaties (Bond Beter Leefmilieu, Milieudefensie).
Tijdens het project hebben we geleerd wat wel en niet werkt op de werkvloer. Ook werd duidelijk dat politieke keuzes een groot effect hebben op individuele bedrijven in de industrie. Twee zaken zitten een tijdige verduurzaming van die bedrijven in de weg: gebrek aan inspraak én gebrek aan politieke ambitie, richting en daadkracht. Daarom deden we ook een oproep aan de politiek.
Lees de brochure 'Geleerde lessen van acht vakbondsgroepen', die is gepresenteerd tijdens de slotconferentie op 16 juni.
Het project Mijn Bedrijf Toekomstproof is gefinancierd door het Europese ESF+-fonds. De samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse vakbonden en milieuorganisaties liep tussen 2023 en 2025.
We organiseerden gezamenlijke sessies voor de acht deelnemende vakbondsgroepen, voor verdieping en uitwisseling. Daarnaast werden de groepen individueel begeleid. Een deel van de groepen gaat door met hun aanpak ook nu het overkoepelende project is afgerond.