Als je zwanger bent, wil je het beste voor je baby. Gevaarlijke stoffen, bestrijdingsmiddelen, geluid, stralingen, trillingen, stress en werkdruk kunnen invloed hebben op je zwangerschap. Kijk samen met je werkgever wat de veiligste werkomstandigheden voor jou en je ongeboren kind zijn.
Als je werkt met gevaarlijke stoffen, moet je natuurlijk altijd voorzichtig zijn. Helemaal als je zwanger bent (of wilt worden) of als je borstvoeding geeft. In verschillende beroepen kun je in contact komen met gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld als je werkt in de schoonmaak, de metaal, de chemie en in de agrarische sector. Maar ook wanneer je werkt als schilder, verpleegkundige, apothekersassistente of kapster.
Let op: Je werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Hij is verantwoordelijk voor de maatregelen die de veiligheid en gezondheid van jou en je baby beschermen. Binnen 2 weken nadat je hebt verteld dat je zwanger bent, moet je werkgever je informeren over de risico’s die je op je werk loopt. Ook moet hij maatregelen nemen om deze te voorkomen.
In de agrarische sector wordt veel gewerkt met bestrijdingsmiddelen. Sommige van die stoffen hebben nadelige effecten op je vruchtbaarheid, je zwangerschap en je ongeboren kind. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat je zwanger wordt, of je kindje kan te vroeg geboren worden. Zorg dus dat je, als het even kan, niet met deze stoffen werkt. Als het echt niet anders kan, bescherm jezelf dan.
Hard geluid kan schadelijk zijn voor het kind in je buik. Zorg daarom dat je niet te maken krijgt met geluid dat harder is dan 80 decibel. Moet je harder praten tegen iemand die tegenover je staat om te worden gehoord? Dan is er te veel omgevingsgeluid. Een popconcert of disco levert dus ook te veel lawaai op. Werknemers in de (metaal)industrie, kinderopvang, zwembaden en varkenshouderij krijgen al snel te maken met te hard geluid.
Zogeheten ioniserende straling kan slecht zijn voor je ongeboren kind. Deze straling komt voor in röntgenkamers, ziekenhuizen, laboratoria en kerncentrales. Een zwangere vrouw kan wel blijven werken met de ioniserende straling, maar de dosis moet zo laag mogelijk zijn: niet meer dan 1mSv. Het werken met computers levert minder bezwaren op. Uit onderzoek is tot nu toe nog steeds niet gebleken dat straling van computers schadelijk zou zijn voor moeder en/of kind.
In bepaalde beroepen kun je te maken krijgen met trillingen. Wees daar voorzichtig mee, net als met schokken. Ze kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van rugklachten. Ook zijn ze slecht voor het kind in je buik. Er bestaat ook zoiets als een ultrasone trillingsbron. In verschillende medische apparatuur zoals laserapparaten en tandartsboren vind je ultrasone trillingsbronnen. Het vervelende van ultrageluid is dat je het niet hoort, maar dat geluid kan wel tot schade leiden als je ermee in aanraking komt. Heb je het idee dat jij of je kind schade ervaren van trillingen, vraag dan je werkgever om aangepast werk.
Langere tijd werken onder (tijds)druk, ook wel werkdruk genoemd, is nooit gezond. Als je zwanger bent, moet je extra voorzichtig zijn. In stressvolle situaties maakt je lijf allerlei extra hormonen die invloed kunnen hebben op jou en je ongeboren kind. Bespreek in zo’n geval met je leidinggevende de situatie en kijk of het werk anders georganiseerd kan worden. Of dat werk- en rusttijden aangepast kunnen worden, bijvoorbeeld door een extra pauze te nemen.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: