Jij hebt volgens de Arbowet recht op een veilige werkplek. Je werkgever is daarvoor verantwoordelijk. Agressie en geweld op je werk is niet normaal. Je werkgever moet stappen ondernemen. Je kunt zelf ook wat doen.
Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat er agressie en geweld op je werk ontstaat. Hier moet je werkgever voor zorgen:
Je eigen veiligheid en die van andere aanwezigen gaat altijd voor. Wat er ook gebeurt. Ook al werk je in een omgeving waar je met geweld en agressie te maken krijgt.
Bij ernstig geweld (bijvoorbeeld bij een overval) dan kunnen de RAAK-regels helpen.
Er moet meteen een collega beschikbaar zijn. En binnen enkele minuten moet er professionele hulp zijn, zoals politie of ambulance.
Achteraf evalueer en onderzoek je samen met je leidinggevende het incident. Bijvoorbeeld schade opnemen en aangifte doen. Je leidinggevende kan je vertellen wat er allemaal moet gebeuren. Bespreek ook met je leidinggevende of je hulp nodig hebt bij het verwerken van de gebeurtenis.
Kijk wat nodig is om herhaling te voorkomen of om het anders aan te pakken. Bespreek dat ook met je leidinggevende en collega’s. Denk bijvoorbeeld aan een training 'omgaan met agressie' of een alarmknop bij je werkplek.
Wil je advies over discriminatie, racisme, (seksuele) intimidatie, pesten of ander ongewenst gedrag op de werkvloer? Of gewoon een luisterend oor? Bel de Vertrouwenstelefoon, op werkdagen tussen 19.00 en 21.30 uur. Of stuur een e-mail.
Hoe herken je het verschil tussen een 'geintje' en pestgedrag?
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen.
Daarnaast krijg je als lid nog veel meer voordelen: