Zoals jullie weten is de cao inmiddels rond, maar dat betekent niet dat we nu stil gaan zitten. Een aantal onderwerpen, zoals de cao toets op diversiteit en inclusie en een studieafspraak vitaliteit, moeten nog worden uitgewerkt. Hiernaast hebben collega’s zich bij ons gemeld met zorgen over het Strategisch Huisvestingsplan (SHP). Ook meldde een aantal werkmeesters niet tevreden te zijn over hun positie binnen de Reclassering.
Voor de zomervakantie bezochten wij samen met een or-collega (ondernemingsraad) het reclasseringskantoor in Assen. De daar werkzame collega’s hadden in een zeer uitgebreide brief hun zorgen ten aanzien van het SHP bij ons, de OR en de directie geuit. Hoe wel de exacte gevolgen van het SHP nog niet bekend zijn zal het kantoor in Assen gesloten worden. Dit betekent dat er, op een aantal spreekkamers na, in de gehele provincie Drenthe geen locatie meer overblijft en dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor zo wel de collega’s als cliënten.
Het kan voorkomen dat cliënten voor gesprekken veel verder moeten gaan reizen. Dit zal vaak zorgen voor veel meer reiskosten zorgen en dat gaat er weer voor zorgen dat cliënten niet op gesprekken (kunnen) komen. Het heeft dus direct impact op de dienstverlening. Om die dienstverlening in stand te houden zullen collega’s vaker buiten kantoor afspreken maar dit kent weer allerlei veiligheidsrisico’s.
Bovendien is nu sprake van een zeer hecht team dat elkaar regelmatig ziet, zeer loyaal naar elkaar is en het werk samen altijd gedaan krijgt. Wanneer men straks vanuit Groningen moet gaan werken dan zorgt dat voor een enorme stijging van reistijd waardoor collega’s ervoor zullen kiezen om voornamelijk vanuit huis te werken. Die extra reistijd is vervelend maar het onderlinge contact wordt ook minder hecht en ook dat is zonde en zorgelijk.
We hebben gesproken over de mogelijkheden ten aanzien van het SHP. Op welke momenten kunnen welke beslissingen beïnvloed worden? Daarover bestond al goed contact met de OR en de directie (die de locatie zelf ook al hadden bezocht). Ook hebben we het gehad over de rechtspositie bij het sluiten van een locatie. Daarvan heeft de directie in ieder geval aangegeven dat het beleid bij (gedwongen) verplaatsing ook hierop van toepassing is.
Wij merken dat in het land verschillend wordt gereageerd op het SHP. Op de ene locatie maakt men zich flinke zorgen terwijl dat op andere locaties niet zo is. Mochten jullie ook zorgen hebben ten aanzien van het SHP en daar graag een keer over in gesprek willen gaan dan kan dat altijd en horen we graag van jullie via paul.lathouwers@fnv.nl of 06 28 25 86 82 (bellen, sms, whatsapp).
Zo wel voor als tijdens het cao-traject zijn wij door verschillende werkmeesters benaderd ten aanzien van de positie van werkmeesters binnen de Reclassering. De maatschappij is de afgelopen jaren veranderd en dit heeft hun werk een stuk complexer en lastiger gemaakt terwijl hier onvoldoende oog voor lijkt te zijn. Het lijkt ons dan ook goed om te kijken of hier samen iets aan gedaan kan worden. Hier willen we graag op een laagdrempelige manier met werkmeesters over in gesprek. Mochten jullie hier als werkmeester ideeën over hebben en graag met ons mee willen denken over het verbeteren van de positie van werkmeesters dan horen we dat graag van jullie via het hiervoor genoemde mailadres of nummer.