De ruim 70 medewerkers van Oiltanking Terneuzen krijgen er in 3,5 jaar tenminste 15,6% loon bij. Deze loonstijging is opgebouwd uit een structurele loonsverhoging, een eenmalige uitkering van maximaal 750 euro netto en een beoordelingstoeslag van gemiddeld 2% per jaar. Ook kunnen de medewerkers eerder met pensioen. Het is de eerste cao in de geschiedenis van Oiltanking Terneuzen.
De cao gaat in per 1 juli 2021 en heeft een looptijd van 3,5 jaar. Bovenop de inflatiecorrectie worden de structurele lonen in die 3,5 jaar in drie stappen verhoogd. Op 1 januari 2022 krijgen de werknemers er 1,35% bij, op 1 januari 2023 komt er 1,5% bij, en tot slot 1,75% op 1 januari 2024. De eenmalige uitkering van 750 euro netto is naar rato van het dienstverband.
Chant van den Berg, bestuurder FNV Havens: ‘Ik ben trots op deze werknemers. Vorig jaar zijn ze massaal lid geworden van de FNV. Door samen op te trekken, hebben ze nu een cao bereikt met arbeidsvoorwaarden die passen binnen de haven.’ Belangrijk voor de medewerkers van de operationele dienst is dat nu ook de ploegentoeslag meetelt voor de hoogte van de 13e maand.
Vanaf drie jaar voor de AOW-leeftijd kunnen werknemers eerder met pensioen. Ze krijgen dan een bedrag van rond de 22.000 euro bruto per jaar zoals dat in het pensioenakkoord is vastgelegd. Daarnaast is ook de doorbetaling van de pensioenpremie geregeld tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. ‘Dat is een belangrijk punt voor mijn collega’s. De pensioenpremie bedraagt bijna 15.000 euro per jaar, dus als je 3 jaar eerder stopt zou dat een flinke hap uit je pensioenpot zijn’, vertelt Menno van Es, lid van FNV Havens en werkzaam bij Oiltanking Terneuzen.
De cao Oiltanking Terneuzen geldt voor ruim 70 medewerkers. Voor de Nederlands havenwerkers zijn er in totaal 63 bedrijfscao’s.