Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Zorg dat je flexcollega ook wordt doorbetaald

Ondernemingsraad: let op de NOW

Redactie
Door Redactie 14 april 2020

Flexwerkers zijn als eerste de sigaar als het niet goed gaat met een bedrijf. Dat is in de coronacrisis niet anders. Als de omzet van een bedrijf, daalt worden flexkrachten bedankt. Maar dat hoeft niet. De overheid heeft de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) uitgewerkt. Die voorziet ook in doorbetaling van je collega’s met een flexibel contract. Ga daarom als or in gesprek met het bestuur over hun positie.

Dankzij de NOW krijgt de werkgever een tegemoetkoming en kunnen de lonen worden doorbetaald. De FNV heeft er voor gezorgd dat deze regeling geldt voor alle werknemers. Dus ook voor flexwerkers. De minister heeft flexkrachten dan ook uitdrukkelijk genoemd: werkgevers kunnen via de NOW ook voor werknemers met flexibele contracten een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen.

Wat is de NOW regeling? Lees onze veelgestelde vragen over de NOW.

Ook voor een bedrijf is het afscheid van flexkrachten een slechte zaak. De ingewerkte flexkracht heeft zijn waarde bewezen maar komt niet zomaar terug als het cont(r)act met het bedrijf is beëindigd. Daarom is het belangrijk dat iedereen in dienst blijft en wordt doorbetaald tijdens deze crisis. De overheid heeft hiervoor de NOW regeling gemaakt.

Taak van de or

Ga met het bestuur in gesprek over tijdelijke contracten. Als ze tijdens de periode dat de werkgever NOW ontvangt aflopen, kunnen ze worden verlengd zolang de NOW van kracht is. Of misschien kan het worden omgezet in een vast contract. Vergeet ook de mensen in hun proeftijd niet. Ook zij kunnen in dienst blijven, net als oproepkrachten met een nuluren- of min-max-contract. 

Uitzendkrachten zijn niet in dienst van het bedrijf, maar van het uitzendbureau. Vraag je directie in gesprek te gaan met het uitzendbureau over stappen om de uitzendkrachten in dienst te houden (of terug in dienst te nemen) en een beroep te doen op de NOW.