Corona houdt heel Nederland in zijn greep. Niet alleen privé, maar ook op het werk verandert er veel in korte tijd. Werknemers moeten vakantiedagen opnemen en andere bedrijven moeten helemaal sluiten. Veel bedrijven passen ook de roosters aan. De or heeft als taak dat dit de werknemer niet teveel belast. Maar tegelijkertijd moet de or ook niet voor vertraging zorgen: het gaat om de toekomst van de organisatie. Volg daarom onze checklist.
Door corona zijn er zieken. En meer zieken is minder werknemers voor op de vloer. Veel bedrijven passen daarom hun roosters aan. Maar bij elke wijziging van een werk- en rusttijdenregeling heeft de or een instemmingsrecht (art 27 WOR), tenzij de cao anders bepaalt. Als bestaande roosterregels en –afspraken uit de bedrijfsregeling of cao opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden, kan dit alleen na overleg met de werkgever, de vakbonden en or.
Nu kost een instemmingsprocedure meestal veel tijd. Tijd die er juist nu niet is. Het gaat immers over de werkgelegenheid en het toekomst van de organisatie. Je hoeft dus niet bij alle wijzigingen instemmingsrecht te claimen. Bij hoge uitzondering en als aan alle voorwaarden is voldaan, kun je er wel voor kiezen een uitzonderingsprocedure af te spreken: de werkgever informeert de or regelmatig en alle betrokken partijen, dus ook achterban, worden in deze procedure betrokken. Vergeet niet een einddatum over deze periode af te spreken. Bekijk de checklist voor alle voorwaarden.
Het contact met de achterban is juist nu belangrijk. Een verandering in het rooster is een ingrijpende gebeurtenis: lichamelijk én sociaal. Zorg dus dat de werkgever een zorgvuldige procedure in acht neemt rondom alle beslissingen.
Wil de werkgever in jouw organisatie de roosters veranderen? Volg dan onderstaand stappenplan bedoeld voor vakbonds- en or-leden. Op die manier kun je onder meer bepalen hoe noodzakelijk de wijziging is, of er alternatieven zijn en wanneer je moet controleren of alles werkt zoals iedereen gepland had.
Zet alle aspecten op een rij voor die van belang zijn bij de verandering van de roosters. Bekijk welke regels van toepassing zijn. Besef: nood breekt geen wet noch cao! De regels over bijvoorbeeld de besluitvorming (overleg tussen werkgever, vakbond, or, betrokken werknemers) gelden nog steeds.
De coronamaatregelen kunnen ook gevolgen hebben voor bepaalde arbeidsvoorwaarden. Of doorwerking hebben in andere regelingen. Sla de cao en bedrijfsregeling er op na wie (or en vakbond) welke rol heeft bij:
Het informeren en raadplegen van de werknemers is van groot belang. De maatregelen kunnen immers verstrekkende gevolgen hebben voor de werknemer. Infomeer hen tijdig over:
De te nemen maatregelen die samenhangen met corona zijn allemaal tijdelijk. Zorg dus voor goede afspraken over:
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je vakbondsbestuurder.