Bij Solvay, een groot internationaal bedrijf in high-tech materialen en chemie, hebben management en medezeggenschap een bijzondere overeenkomst afgesloten. De ‘Global Framework Agreement on Digital Transformation’ regelt het vroegtijdig en breed betrekken van medewerkers bij de digitale transitie. Dit voorbeeld verdient navolging!
Solvay heeft ongeveer 24.500 medewerkers in 61 landen. Het hoofdkantoor zit in Brussel. De productieprocessen van chemische stoffen en geavanceerde materialen worden in hoog tempo gedigitaliseerd. De Europese ondernemingsraad (Eor) vond dat de medezeggenschap daar te weinig grip had. Om beter om te gaan met de digitalisering in het bedrijf hebben het dagelijks bestuur van de Eor samen met een beleidsadviseur van de FNV een conceptovereenkomst opgesteld. Dit zogenaamde ‘Global Framework Agreement on Digital Transformation’ wordt binnenkort ondertekend door de CEO van de Solvay Group en de EOR, mede namens het Solvay Global Forum (werknemersvertegenwoordigers uit verschillende werelddelen). De vakbond IndustriALL Global Union ondersteunt de overeenkomst en is betrokken bij de monitoring en in eventuele gevallen van lokale onenigheid (escalatieprocedure).
In de overeenkomst zijn verschillende onderwerpen vastgelegd:
Bij alle belangrijke projecten moet in de voorbereidingsfase een ‘technology assessment’ worden gedaan. Hier wordt aangegeven wat de consequenties kunnen zijn voor onder andere:
Dit alles moet besproken worden met de werknemersvertegenwoordigers voordat besluiten genomen worden over de implementatie van de nieuwe technologie.
Het zal de nodige inspanning kosten om de overeenkomst in praktijk te brengen. In Europa verwachten de initiatiefnemers wel medewerking van het management, maar wereldwijd is dit voor zowel managers als werknemersvertegenwoordigers behoorlijk nieuw. Solvay streeft ernaar en werkt er hard aan om op elk van haar sites een werknemersvertegenwoordiging te hebben (vakbond en/of personeelsafvaardiging).
Lees de overeenkomst (pdf)