Vandaag, op 1 juli, is het Keti Koti (uitspraak: kitti-kotti). Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Het slavernijverleden heeft diepe sporen nagelaten en de gevolgen zijn nog steeds zichtbaar, in de vorm van vooroordelen en racisme, óók op de werkvloer. Daarom staan we vandaag stil bij onze geschiedenis.
Keti Koti betekent letterlijk 'gebroken ketenen'. Tijdens de Nationale Herdenking in het Oosterpark in Amsterdam worden er kransen gelegd bij het Nationaal Monument Slavernijverleden. FNV is hierbij aanwezig: ons Netwerk Wereldburgers heeft samen met interim-voorzitter Dick Koerselman namens de vakbond een krans gelegd. Ook in de rest van het land wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.
Hoewel de slavernij officieel is afgeschaft, is het onrecht uit die tijd nog voelbaar in onze samenleving. Mensen met een migratieachtergrond hebben bijvoorbeeld 17,3% minder vaak een vast contract, verdienen minder, hebben minder invloed op hun werk en hebben twee tot drie keer vaker te maken met fysiek geweld. Zwarte mensen en andere mensen met een migratieachtergrond worden vaak benadeeld bij sollicitaties. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar ook onacceptabel.
Daarnaast mogen we niet vergeten dat slavernij ook vandaag nog bestaat. Naar schatting zijn wereldwijd 50 miljoen mensen slachtoffer van moderne slavernij, zoals dwangarbeid of uitbuiting. De Verenigde Naties hebben als doel gesteld om hier wereldwijd een einde aan te maken vóór 2030. FNV staat pal achter dit doel.
Samen met onze leden bouwen we aan een arbeidsmarkt en samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt — ongeacht afkomst, kleur of achtergrond. We maken bijvoorbeeld afspraken in cao's over gelijke kansen bij sollicitaties, een veilige werkvloer voor iedereen en het tegengaan van discriminatie. Het netwerk Wereldburgers FNV zet zich in voor de gelijke rechten van mensen met een migratieachtergrond, zowel in Nederland als internationaal.
Netwerk Wereldburgers
Arbeidsmarktdiscriminatie
Grensoverschrijdend gedrag