Europees Parlement en lidstaten hebben een voorlopig akkoord bereikt over de herziening EOR-richtlijn. 'Ook als besluiten over de bedrijfsvoering genomen worden in een hoofdkantoor over de grens, moet er naar werknemers geluisterd worden.' zegt Petra Bolster-Damen, interim-vicevoorzitter van de FNV.
De inspraak lijkt hiermee nu beter geregeld te gaan worden. Na maanden onderhandelen hebben de vertegenwoordigers van het Europese Parlement en de EU-lidstaten in de Raad van Europa een voorlopig akkoord bereikt over de herziening van de richtlijn over Europese ondernemingsraden (EOR’en). 'Deze herziening is hard nodig”, aldus Bolster-Damen. 'Europese ondernemingsraden zijn cruciaal bij het versterken van de democratie op de werkvloer en voor het verzekeren van inspraak van werknemers bij belangrijke bedrijfsbeslissingen. De huidige wetgeving schoot hierin flink tekort.'
In een EOR komen de werknemers van multinationals samen en praten ze mee met het bestuur over belangrijke bedrijfsbeslissingen. Bij vraagstukken die werknemers in meerdere Europese lidstaten aangaan heeft een Europese ondernemingsraad recht op informatie en op raadpleging. Op deze manier hebben werknemers inspraak over beslissingen bijvoorbeeld rond fusies, grootschalige reorganisaties of de verplaatsing van productie van het ene naar het andere land.
De EOR-richtlijn is de wet die deze Europese medezeggenschap regelt, maar deze richtlijn was toe aan vernieuwing. Zo is het op dit moment te makkelijk voor werkgevers om hun informatie- en raadplegingsplicht te omzeilen, zijn de sancties te laag en is het vaak te moeilijk voor ondernemingsraden om hun rechten af te dwingen. De FNV en haar zusterbonden dringen daarom al jaren aan op een update van deze wetgeving.
Nu de vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de EU-lidstaten een voorlopig akkoord hebben bereikt, leggen zij dit akkoord voor aan hun ‘achterban’. In juni zullen zowel de plenaire vergadering van het Europees Parlement als de Raadsvergadering van de EU-lidstaten stemmen over het akkoord. 'We rekenen op onze Nederlandse minister en onze vertegenwoordigers in het Europees Parlement dat ze dit akkoord steunen”, aldus Bolster-Damen. 'Het is van groot belang dat werknemers inspraak hebben bij de beslissingen die hun aangaan, óók bij de grote multinationale bedrijven. Niets over ons, zonder ons!'