“Hoog tijd dat marktwerking in de zorg wordt afgeschaft"

FNV ondertekent petitie ‘Stop de #regelkolder’ van MantelzorgNL

portret Arjan de Boer
Door Arjan de Boer 21 november 2023

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong heeft vandaag namens de vakbond de petitie ‘Stop de #regelkolder’ van MantelzorgNL ondertekend. Jong deed dat in aanwezigheid van Esther Hendriks, directeur van MantelzorgNL en riep daarbij direct op tot minder marktwerking in de zorg. De FNV wijst op de steeds moeilijkere situatie voor mantelzorgers door een teveel aan regels, werkdruk en zorgen over geld.

Kitty Jong en Esther Hendriks van MantelzorgNL na ondertekening van de  petitie #stopderegelkolder

Eenvoudiger en menselijker

Kitty Jong: “Dit is een gevolg van 13 jaar neoliberaal beleid, met te veel marktwerking en te weinig vertrouwen in mensen. Het is hoog tijd dat we stoppen met die marktwerking, de zorg moet toegankelijker en vooral menselijker. Het lijkt nu meer te gaan om geld besparen en controle. Geef mantelzorgers én professionals het vertrouwen en de ruimte die zij verdienen. Help hen zich te richten op datgene waar het om gaat: persoonlijke zorg en aandacht voor patiënten en naasten.”

De FNV riep daarom naast haar leden ook andere organisaties en mensen op de petitie te ondertekenen.

Regeldruk is enorm

Op dit moment moeten mantelzorgers in veel gevallen allerlei formulieren invullen om te bewijzen dat ze geen fraudeur zijn of dat hun naaste écht ziek genoeg is. Mantelzorgers ervaren dezelfde druk als zorgmedewerkers die een derde van hun werktijd kwijt zijn aan regels- en administratie. Dit zorgt voor te veel stress en druk, mantelzorgers worden overvraagd en vallen daardoor vaak om. Jong benadrukte vandaag bij de ondertekening dat mantelzorgers ondersteuning verdienen: “Veel mantelzorgers hebben naast de zorg voor hun naaste(n) vaak een baan. Betaald mantelzorgverlof en minder gedoe met regels zou ze enorm kunnen helpen om overeind te blijven en bijvoorbeeld uitval op het werk te voorkomen.”

Oproep aan de politiek

Het wordt steeds duidelijker dat er meer samenwerking, vertrouwen, en menselijkheid nodig is in de zorg. De FNV doet een krachtige oproep aan alle politieke partijen om te breken met het neoliberale beleid van de afgelopen jaren dat veel schade heeft aangericht in de zorgsector. Het afschaffen van marktwerking moet bovenaan de zorgagenda staan, als een belangrijke stap naar een zorgstelsel dat zich richt op mensen.

De petitie #stopderegelkolder loopt nog tot 1 december en kan hier ondertekend worden

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.