Eerste loonklooffeest een feit

Loonkloof gaat verder dan alleen verschil in salaris

Redactie
Door Redactie 14 november 2023

Vrijdag 10 november was het eerste loonklooffeest, georganiseerd door de FNV, in Pakhuis de Zwijger. Al bijna 50 jaar is er wetgeving voor gelijke beloning, maar de loonkloof is er nog steeds. Vrouwen in Nederland verdienen nog steeds gemiddeld 13% minder per uur dan mannen. Maar de loonkoof gaat verder dan alleen een verschil in salaris.

Loonklooffeest

Impact van de loonkloof groter dan we denken

De impact van de loonkloof is groter dan we denken. Het gaat over de onderwaardering van vrouwen op de arbeidsmarkt en over de financiële afhankelijkheid van vrouwen. Maar het heeft ook te maken met zwangerschapsdiscriminatie, genderstereotypering, de beloning van cruciale beroepen, de gelijke verdeling van zorgtaken thuis, de pensioenkloof en ga zo maar door.

De FNV organiseerde het loonklooffeest om te vieren hoe hard we al gewerkt hebben voor gelijke beloning. En om ons voor te bereiden op het werk dat nog gedaan moet worden. Maar ook om op een nieuwe manier aandacht te brengen naar dit onderwerp.

Veel verhalen

Vrouwen uit hele verschillende sectoren kwamen met verhalen over wat de loonkloof voor hen betekent. De gehandicaptenzorg die onzichtbaar is, de vrouwelijke vrachtwagenchauffeur die door haar mannelijke collega’s niet geloofd wordt dat er een loonkloof is, de financiële wereld waar vrouwen de loonkloof overal om zich heen zien.

We bespraken hoe we dit kunnen omdraaien en wat de rol van mannen is. Maar er werd ook veel gelachen bij het optreden van cabaretier Kiki Schippers en de muzikale pubquiz. De belangrijkste conclusie voor vrouwen én mannen: Sta op. Voor elkaar.

Word nu lid van de FNV

Wil jij ook aansluiten bij de beweging die de loonkloof gaat dichten? Word dan nu lid van de FNV.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.